Vlada usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara

Vlada je usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2024.godinu, kojim je obuhvaćemo 57 projekata sa 878 hiljada eura, koji će biti realizovani ove i u prvoj polovini 2025. godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

MKM je, kako su kazali, odabralo 57 projekata i programe koji su uvršteni u ovogodišnji Program zaštite, a u cilju ravnomjerne podrške obuhvaćene su skoro sve opštine na čijim teritorijama se nalaze kulturna dobra.

Dodali su da će, kada je riječ o konzervatorskim istraživanjima, biti finansirano 16 projekata sa 207 hiljada eura.

„Obuhvaćene su i sljedeće oblasti: izrada konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera: 31 projekat u iznosu od 576 hiljada eura, kao i popularizacija i prezentacija kulturne baštine: 10 projekata u iznosu od 95 hiljada eura”, naveli su iz Ministarstva kulture i medija.

Pojasnili su da su u proces izrade ovogodišnjeg Programa zaštite unešene inovativnosti, kako bi podstakli prije svega vlasnike i držaoce kulturnih dobara, predstavnike lokalnih samouprava na čijoj se teritoriji nalaze kulturna dobra i druge zainteresovane subjekte da svojim predlozima daju doprinos u kreiranju ovogodišnjeg Programa.

„Ministarstvo je prije kreiranja ovogodišnjeg Programa zaštite objavilo javni poziv svim zainteresovanim subjektima da daju prijedloge i sugestije projekata i programa, te održalo info dane kako bi upoznalo zainteresovanu javnost kako sa procedurama tako i sa drugim pitanjima od značaja za apliciranje, što je po prvi put urađeno od 2012. godine kada je i počela finansijska podrška kroz Program zaštite”, istakli su u saopštenju.

Direktorat za kulturnu baštinu je u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara i JU Centar za konzervaciju i arheologiju sa liste kulturnih dobara za koje se sa aspekta struke cijeni da su u stanju potrebe za prioritetnim intervencijama izvršilo odabir projekata koji su uvršteni u ovogodišnji Programa zaštitite.

„Ovodišnji program zaštite, kao model finansiranja, inovativnim konceptom u odnosu na prethodni period, a u skladu sa raspoloživim sredstvima, dao je mogućnost široj javnosti, vlasnicima i držaocima i drugim subjektima da daju svoje prijedloge i sugestije, od kojih su mnogi uključuni. Na taj način kroz uključenost društvene zajednice stvaraju se bolji uslovi za razumijevanje značaja očuvanja kulturne baštine, kao i uslova njene zaštite“, stoji u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Projekti će, kako su zaključili, biti realizovani ove i u prvoj polovini 2025. godine.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA