Vijek za velikana: Vojo Stanić proslavio rođendan

Bard crnogorskog slikarstva, svjetski priznat umjetnik Vojo Stanić proslavio je danas u Herceg Novom 100. rođendan.

Proslavi rođendana našeg slikara prisustvovala je i ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

„Zaista je bilo dirljivo susresti se sa genijem, sa Škvera, sa čovjekom koji je svjetski poznat, a opet je uvijek ostao naš i onim čovjekom i onim slikarom koji je nama objasnio što znači ljepota življenja i ljepota trenutka živjeti u miru i u nemiru uz more. Ono što mi je naročito zadovoljstvo jeste da možemo da vidimo da je maestro živ i zdrav, da je rekao da ga ništa ne boli i da je lijepo živjeti. I zaista susret sa velikanima uvijek vas obogati i uvijek vas nečemu nauči“, kazala je novinarima ministarka kulture.

Izložbe Voja Stanića od Podgorice, Beograda, Rima, Londona, Beča, Moskve, Njujorka afirmisale su crnogorsku kulturu i državu.

Kao slikar – genije, kao čovjek – jednostavan, humanista, mudrac, tako o Voju Staniću govore njegovi prijatelji povodom vijeka Voja Stanića.

Ministarstvo kulture i medija obilježiće 100. rođendan crnogorskog slikara Voja Stanića kampanjom “Vojovih 100”, u okviru koje će u više gradova biti postavljeni bilbordi sa njegovim najzanačajnim djelima i izdavanjem jubilarne poštanske markice.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, bilbordi na kojima se nalaze neka od najznačajnijih Stanićevih djela biće postavljeni u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Budvi, Ulcinju i Bijelom Polju.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA