(VIDEO)“Toma Zdravković – Zapisano u vremenu”-knjiga o izgubljenim vrijednostima i vremenu kojeg više nema

U   organizaciji Javne ustanove (JU) “Zahumlje” a u okviru repertora za okobar programa Nikšićka kulturna scena,  promovisana je knjiga „Toma Zdravković – Zapisano u vremenu“  autora  Nikole Kankaraša.

Nikšićanin, novinar Nikola Kankaraš u  prvjencu – knjizi  „Toma Zdravković – Zapisano u vremenu” opsežno je obradio  život  i djelo  boema, muzičara i pjesnika duše i kafane. Priča o Tomi, njegovom unutrašnjem svijetu i muzičkom nasleđu,  protkana  je nostalgijom za  umjetnikom, ali  i za jednim  vremenom, za onim što smo osjećali, dok smo slušali  legendarne hitove.

“Knjiga nam zadaje zadatak kako da protumačimo  tugu koju u nama bude pjesme Tome Zdravkovića. Autor  pokušava da odgonetne tu misteriju kroz brojne razgovore sa bliskim prijateljima, članovima porodice ali i kroz brojne  intervjue s čuvenim kantautorom, koje je sakupio i sačuvao zaborava. Pročitavši ovu knjigu, nakon prvog utiska, zapitao sam se da li danas na prostoru bivše Jugoslavije postoji  boem poput Tome. Nisam uspio da ga pronađem. Zato je ovo knjiga o vremenu kojeg više nema, o izgubljenim vrijednostima, a ne samo o prohujalim vremenima i ljudima. Knjiga je i  opomena da “dva smo sveta različita” na Tominu sreću, a našu nesreću njegov je mnogo bolji i  sadržajniji, iako bolniji. To nam svojim djelima najbolje pokazao Nikola Kakaraš “ istakao je, uz ostalo, u ime izdavača Radio -televizije Nikšić direktor Nikola Marković.

Knjiga pruža uvid u društveni kontekst u kojem je Toma živio i stvarao. Kombinujući intervjue, biografske podatke, prvi put objavljene fotogafije, brojne razgovore sa Zdravkovićevim najbližim prijateljima i srodnicima, potom detalje o svakom njegovom muzičkom albumu, autor je osvijetlio Tomin emotivni svijet i osjećaj tuge koji ga je pratio. Lekturu i korekturu  uradio je Goran Radojičić,  koji je govorio o  razumljivim  jeziku knjige, bliskom običnom čitaocu, kojim je bez senzacionalizma i  patetike  opisan Zdravkovićev  život i stvaralaštvo.

“Jezik knjige je jednostavan, neopterećujući, blizak običnom čitaocu, jer ovu knjigu neće čitati ljubitelji književnosti ili poznavaoci muzike već obični ljudi, koji vole muziku Toma Zdravkovića. U tome je možda, kada jezik u pitanju, najveći kvalitet ove knjige, što je Nikola Kankaraš uspio da taj jezik bude sa jedne strane na nivou koji je adekvatan štampanom izdanju, a s druge, blizak i razumljiv običnom  čovjeku” smatra Radojičić.

Autentična muzika i pjesme, koje je izvodio  na samo njemu svojstven način, vremenom  su  Zdravkovića  pozicionirale kao vrsnog  pjesnika, interpretatora i kompozitora, smatra muzičar Ivan Peković, koji je  Kankarašu pomagao da od Ljubomira Pavkovića, šefa  Narodnog orkestra Beograd, prikupi  značajne informacije o pjesniku i muzičaru specifičnog, sjetnog i elegičnog glasa.


O Tomi  Zdravkoviću puno sam slušao Ljubišu Pavkovića i pokojnog prijatelja Zorana Kalezića, koji je imao emocije kao Toma. Kroz te njihove priče sam upoznao Tomu i kroz more snimaka koje  sam preslušao, izanalizirao  zaključio sam da je on bio nestvarna pojava u to vrijeme. Nikola Kankaraš je napravio knjigu koja skreće sa neke estradne linije, i u odnosu na filmove nema tu komercijalnu notu, već je to vrlo lijepa  biografija sa tekstovima i značajnim ljudima koji su govorili o Tomi Zdravkoviću” kazao je Peković

Nikola Kankaraš, više od deceniju analaizira život i djelo Tome Zdravkovića. Pokrenuo je i uređivao Fejsbuk stranicu o tom umjetniku, koja je u jednom trenutku imala 100 hiljada pratilaca.  Knjiga o Tomi, dobra je  osnova za  naredne projekte najavio je ovaj autor, misleći na  jugoslovensku muzičku scenu i ličnosti koje su je obilježile.

“Nije segment mog interesovanja bila isključivo biografija Tome Zdravković,  to je makro aspekt sa sociološkog stanovništva tog vremena, te estrade, u najljepšem mogućem smislu, koji  nema dodirnih tačaka sa današnjom i drago mi je da to ljudi prepoznaju. Ne planiram da se na ovome zaustavim, ovo je dobar početak i  osnova. Sa ovom knjigom, koja je na moju radost poprimila i  regionalne razmjere, utirem put  za naredne projekte u materiji kojom se bavim dugo godina”, istakao je Kankaraš.

Knjiga  “Toma Zdravković – Zapisano u vremenu“ izdanje  Radio tgelevizije Nkikšić, beogradskog Kosmos izdavaštva i podgoričke Nove knjige  promovisana je  na Sajmu knjiga u Podgorici, na Novom Beogradu, u Pečenjevcu i Skadarliji.

U muzičkom dijelu programa  Ivan Peković (harmonika) i Mirko Ćalić, vokalni solista,  izveli su više  pjesama  iz ranijeg  stvaralaštava Tome Zdravkovića.

Moderatorka večeri bila je Kristina Radović, urednica programa u JU „Zahumlje“.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA