(VIDEO)Nikšić: Počeo Festival kratkometražnog filma „Balkans Beyond Borders“

Festival kratkometražnog filma „Balkans Beyond Borders“, u bioskopu Sinema 213 u Nikšiću, otvoren je dramom „Palma“ crnogorskog režisera Gabrijela Camaja.

Četrnaesto izdanje  na temu „Edgetales“ organizovali su  „Balkans Beyond Borders“ iz Grčke i crnogorska  producentska kuća „Protos film“,  uz podršku Ministarstva kulture i medija, Ministrastva ekonomskog razvoja i turizma, Filmskog centra Crne Gore, Opštine Nikšić i Turističke organizacije (TO) Nikšić.

Internacionalni festival „Balkans Beyond Borders“,  usredsređen na kratkometražna filmska ostvarenja, a koji  povezuje filmske stvaraoce iz balkanske regije i glorifikuje raznolikost filmskog  izraza prvi put se održava u Nikšiću.

Ovogodišnju  filmsku  manifestacija u čijem su  fokusu razne aktuelne i goruće balkanske teme otvoro je predsednik opštine Marko Kovačević.

O ulozi  i  značaju  organizacije „Balkans Beyond Borders“, čiji je cilj promocija, mobilnost i saradnja mladih na Balkanu i unapređenje njihovog evropskog identiteta, kao i o istorijatu festivala govorila je Vasilika Maltasoglou, direktorica Festivala.

 „Balkans Beyond Borders” regionalna filmska manifestacija koji se trinaest godina održava u različitim državama, predstavlja  značajnu platformu za zajedničko djelovanje. Partnerstvo regionalnih država čini  jednu od ključnih konstanti  predstavljanja u Evropi i svijetu”, istakla je između ostalog, Anastasija Božović, direktorica Filmskog  centra Crne Gore.

 Takmičarski segment  na temu „Edgetales“ , u bioskopu Cinema 213 otvorila je dvadesetominuta drama “Palma” crnogorskog režisera Gabrijela  Camaja. Do 14. oktobra biće prikazana još 32 kratka  fiLma koja istražuju  različita iskustva o  marginalizaciji i raznim  ograničenjima prisutnim  u državama Balkana.

Važan  segment biće i dvodnevni “BBC Cine forum”  na temu  “Otkrivanje balkanskog filma : prošlost ,sadašnjost i budućnost koji će se održati 13.  i  14. oktobra u prostorijama IPC “Tehnopolis”.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA