(VIDEO)Izložba „Seoba Srba u Rusko carstvo polovinom 18.vijeka” otvorena u Nikšiću

U okviru repertoara za mart programa Nikšićka kulturna scena u foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena je izložba  dokumentovane građe iz fundusa Arhiva Vojvodine „Seoba Srba u Rusko carstvo polovinom 18.vijeka.”

Izložbu, koja će biti otvorena desetak dana, organizovali su  Arhiv Vojvodine i Nikšićko pozorište.

Važna istorijska tema iseljavanje srpskog stanovništva iz Vojne krajine, tačnije iz oblasti Potisja i Pomorišja, na prostor Ruske carevine, polovinom 18 vijeka, predstavljena je brojnim  fotografijama  i dokumentima iz  arhiva Vojvodine, Rusije i Ukrajine.

Jedinstvenu postavku, prvi put predstavljenu  široj javnosti u Crnoj Gori, otvorio je Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić. Kovačević je istakao da sa blagom koje posjeduje Arhiv Vojvodine kroz izložbe i svoju izdavačku djelatnost upoznaje čitav naš kulturni prostor s aonim što je nasleđe svih nas.

 “I da nas možda i pouče kroz jezik istorije i kroz jezik dokumenata šta i kako i gdje možda leže uzroci nekog našeg današnjeg stanja i položaja i kao narodaiI kao država koje obitavaju na ovome prostoru, a sigurno da te lekcije postoje i danas na ovoj izložbi koju imamo prilike da vidimo gdje se srpski narod u stanju nužde mnogo puta selio”, kazao je Kovačević.

Podsjetio je da su seobe kao motiv zastupljene i kod Miloša Crnjanskog u jednom od najznačajnijih djela srpske književnosti.

“Ono što je za Nikšić posebno interesantno i zanimljivo jeste da su se u Rusiju na sličan način selili i Stari Trebješani koji su tamo formirali takođe svoja naselja, a naselje Starih Trebješana u tadašnjoj Rusiji se zvalo Serpka što negdje dovoljno govori o tome zašto su oni držali da je ovo njihovo izvorište ispod Trebjese u tom nekom etničkom i kulturološkom smislu “, naglasio je Kovačević.

Arhiv Vojvodine decenijama čuva  dokumentovana svjedočanstva o odlasku Srba iz Austrougarske na prostor Ruske carevine.  Prva  izložba o  doseljenom srpskom stanovništvu, koje je  1752. godine ustanovilo autonomnu oblasti Nova Srbija  a godinu kasnije Slavenosrbiju, organizovana je prije dvije decenije.

“Zadnje dvije godine  izložba  „Seoba Srba u Rusko carstvo polovinom 18.vijeka” dio je stalne postavke Arhiva Vojvodine, ustanove koja u svojoj riznici poseduje brojnu, rijetku, staru arhivsku građu, među kojima su Bogoslužbeni spisi, na latinskom i češkom jeziku iz 12 vijeka, istakao je dr Nebojša Kuzmanović,  direktor Arhiva Vojvodine.

Izložba vrijednih arhivskih dokumenata  koja svedoči o seobi Srba iz Austrougarske na prostor Ruske carevine polovinom 18.vijeka, u foajeu Nikšićkog pozorišta, biće otvorena desetak dana.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA