(VIDEO) Zbornik “Zvuci sa Trebjese” objedinio talenat mladih stvaralaca do 18 godina

U nikšićkom “Zahumlju” je u organizaciji Internacionalne kulturne asocijacije (IKA) promovisan prvi zbornik djece i mladih književnih stvaralaca do 18 godina iz Nikšića pod nazivom “Zvuci sa Trebjese”.

Zbornik obuhvata pjesme i kratke priče satkane od rječi o ljubavi i društvu iz ugla naših pjesničkih i književnih nada.

Ogledalo društva i njegovo najveće bogatstvo jeste omladina, a kada se promoviše kvalitet i talenat koji leži u srcima i peru mladih naslednika kulture, jasan je pokazatelj srdačne podrške koja je ovom prilkom pružena mladim stvarocima čije su riječi i stihovi ovekovječeni u prvom zborniku ovog tipa u Crnoj Gori.

Književnik Veljko Veljović, predsjednik IKA-e podsjetio je na simboliku datuma održavanja ove promocije, na dan kada je preminuo veliki crnogorski pjesnik Vito Nikolić i izrazio zahvalnost svima koji su svojim prisustvom uveličali veče i dali podršku književnim nadama.

“Mi smo kao asocijacija željeli da damo doprinos da djeca koja su u sjenci u školskim dvorištima i klupama iskoče makar jedan korak više i u tome smo značajno uspjeli. Ako vam kažem da je preko 2. 500 djece iz 25 crnogorskih opština učestvovalo na našim književnim manifestacijama, to dovoljno govori da crnogorska književnost nema bojazan”, istakao je Veljović i dodao da ideja o publikovanju zbornika ima za cilj da naši mladi stvaraoci vide svoje ostvarenje, ime i prezime u knjizi kako bi se dodatno motivisali da nastave putem književnog stvaralaštva. Veljović je istakao i da su asocijacija koja želi da afirmiše djecu iz oblasti kulture kako u okviru književnosti, tako i glume i likovnog stvaralaštva.

IKA je do sada objavila osam zbornika koji su objedinili omladinu do 18 godina i jedino je udruženje u Crnoj Gori koje je prije dvije godine publikovalo prvu i jedinu antologiju dječjeg književnog stvaralaštva u kojoj se našlo 470 učesnika, a među njima i značajan broj mladih stvaralaca iz Nikšića.

Do danas su realizovali brojne manifestacije, a Veljović je ovom prilikom najavio i naredne konkurse na koje poziva mlade da se prijave.

Prof. Ivana Knežević Minić, pjesnikinja istakla je značaj zbornika kako za Nikšić tako i Crnu Goru.

“Tokom ovog takmičenja dokazali smo da je Nikšić bio i ostao grad kulture i da imamo divnu djecu, mlade stvaraoce koji će ostaviti veliki pečat na kulturnu scenu našeg grada i šire”, kazala je Minić.

Književnica Milanka Aranitović Rakočević predstavila je nikšićkoj publici svoj osvrt na zbornik koji je naslovila “Ljubav razmišlja o trenutku i vječnosti, a nikad o trajanju”.

“Pred nama je još jedan zbornik u izdanju IKA-e koji blista istinom, obasjava i raspliće tajne koje se kriju u u dušama mladih poeta iz Nikšića. Bojama i svjetlošču istinskih emocija, bogatstvom izražajnosti ova armija talentovanih stvaralaca dočarala je raskoš unutrašnjih stanja i ovom ciklusu pjesama i kratkih priča dala posebnu i čudesnu vrijednost”, istakla je Aranitović Rakočević.

Svoje stihove na promociji predstavili  su mladi stvaraoci Božidar Vujović, Anđela Minić, Nevena Tadić, Bogdan Striković, Anđela Todorović, Teodora Radunović, Nađa Nikolić, Vasilisa Mirković, Luka Eraković, Tijana Kadić, Marija Delibašić i Helena Todorović.

Dr Marija Draganić književnica izrazila je radost što je prepoznat i na ovaj način podržan talenat mladih poeta.

“Ovaj zbornik je prava riznica posebnih zvukova sa Trebjese. U njemu ćete pronaći pametne savjete i motivaciju da idete ka pravim vrijednostima lijepo upakovane u poezijuiI prozu. Autori nam toliko iskreno i srdačno prenose svoje viđenje života. Ljubavlju je prožeta svaka riječ koju su napisali, a gdje god ljubav umješa svoje prste, to mora da bude dobro, zar ne?!”, govorila je Draganić.

Promocija zbornika “Zvuci sa Trebjese” je realizovana kao nastavak projekta podržanog od strane Opštine Nikšić.

Nevena Bulajić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA