(VIDEO) Zbirka „Putopis“ Miodraga Mija Perunovića predstavljena u Nikšiću

U okviru tribine „Svobodijada“ Javne ustanove (JU) „Zahumlje“ predstavljena je knjiga poezije „Putopis“ poznatog sportiste Miodraga Mija Perunovića.

Proslavljeni bokser Miodrag Mijo Perunović upamćen je među ljubiteljima sporta, a naročito među poklonicima boksa, koji je jedinstvena kombinacija tehnike, snage i izdržljivosti, kao osvajač evropskog zlata i svjetskog srebra, borac čiji se mečevi i danas prepričavaju kako u regionu, tako i širom svijeta.

Sedamdesetih godina 20. vijeka, čak, tri puta je proglašavan za najboljeg sportistu Crne Gore, kao i za najboljeg mladog sportistu Jugoslavije. Dobitnik je najznačajnijeg društvenog priznanja – Trinaestojulske nagrade1978. godine. Bio je selektor reprezentacije SR Jugoslavije, selektor reprezentacije Srbije.

Potom je nastupila tišina, koju je Perunović iskoristio za, kako kaže,  spoznavanje istine kroz koju je sagledavao stvarnost, društvena dešavanja, sopstvene dileme. Napisao je i objavio knjige: zbirku pjesama „Put“ i roman „Štit i mač“.

Dio iz recenzije knjige „Putopis“, izdate 2021. godine, pročitala je književnica Milica Bakrač, urednica tribine „Svobodijada“, napominjući da je ova zbirka nastajala poslednjih nekoliko decenija pred Perunovićevim trofejima. U ovim pjesničkim borbama autor je svoju srčanost i hrabrost izlio na najsuptilniji lirski način.

„I mi ćemo čitajući ovu knjigu spoznati istinu. Još jednu, novu i do sada skrivenu, ali ipak sizifovsku, molitvenu, umornu, poput srne, ćutljivu, poput slutnje, čas hridovitu, čas klonulu. Istinu kojom je sve rečeno. U ovoj knjizi srešćemo hajke i okrajke od ljudi, ali i one veličine i ljudske gromade kao što su Mitropolit Amfilohije i divne naše gradove, kao što je Knin“, kazala je Bakrač.

Utisak o knjizi „Putopis“ iz vremena dok je čekala na objavljivanje, ali i noviji osvrt, saopštila je prof. dr Lidija Tomić, takođe recenzentkinja promovisane zbirke.  

„Čežnja Perunovićeve lirike je drugo ime za unutrašnju spoznaju koju autor naziva „Istinom“ i „Slavom“, suštinom koja postoji iznad privida, lažnog sjaja svakodnevice. Poetski subjekt kazuje da je spasenje ostvarivo na putu žrtve, trpljenja, da je smisao života u povratku sebi“, ocijenila je Tomić.

Publiku je prigodnom riječju pozdravio poznati sportista, šampion i humanista Miodrag Perunović.

„Ova zbirka je svojeversni dnevnik, jer sadrži četrdeset godina mog života, svega što sam doživljavao, što me gonilo da s vremena na vrijeme uobličim u pjesmu. Moja velika obaveza i želja je da kažem da je za ovo veče, ovu knjigu i knjigu prije nje, koja se zvala „Put“, zbirka poezije, zaslužan moj veliki prijatelj, veliki čovjek i veliki pisac pokojni Žarko Komanin. On je sredio sav materijal, dao da se štampa i odštampao tu prvu zbirku koja je izašla 2007. godine. Od tada je prošlo dosta godina, tako da se to moglo nasloviti „Putopis“ jer je to čitav jedan život“, saopštio je Perunović.   

Veče je kazivanjem odabranih stihova iz knjige „Putopis“ upotpunio glumac Slaviša Čurović.

Promocija je održana u okviru julskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Izvor: RTNK […]

NIKŠIĆ PROGNOZA