(VIDEO) Zbirka poezije „Stratište ljubavi“: Iskustvo intenzivnog emotivnog bola

Javna ustanova (JU)  Narodna biblioteka „Njegoš“ upriličila je promociju zbirke poezije „Stratište ljubavi“, autorke Andrijane Ćosović, studentkinje Filološkog fakulteta.

Narodna biblioteka „Njegoš“ je mjesto sabiranja mladih i talentovanih knjževnih umjetnika, ali i njihov oslonac i podrška u aspiraciji osvajanja domaće književne scene. Na dobrom putu da jednog dana postane apsolutna vladarka te scene je mlada pjesnikinja Andrijana Ćosović, čija je nedavno objavljena druga knjiga poezije bila povod za razgovor sa Darkom Nikolićem.

„Andrijana je rođena 2001. godine. Student je prve godine master studija na Odsjeku za crnogorski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću. Ovo je druga pjesnička zbirka koju objavljuje samostalno. Prva se zvala „Biser u mastilu“. „Stratište ljubavi“  izdata je uz sponzorstvo Opštine Žabljak i dokaz je, kako i stoji u samoj knjizi, Andrijanine vjere u moć pjesničke riječi“, kazao je Nikolić.

Naziv zbirke je dojmljiv i upečatljiv, ali i neobičan. Može se shvatiti kao paradoks, oksimoron, antipod onome što ljubav znači. Riječ u stvari o onome što je u ljubavi gotovo neizbježno, pojašnjava autorka, a to je iskustvo intenzivnog emotivnog bola. 

„Naslov sam povezala sa tim da, upravo, iz te opijenosti jednim takvim osjećanjem ljubavi neminovno se mora iz oblaka strmoglaviti na njeno stratište. Ljubav je skupa i apsolutno se mora platiti nekom vrstom bola“, istakla je autorka.

Ona je učestvovala i u pripremi knjige za štampu, lično lektorišući napisane pjesme.

„Bilo mi je nemoguće prepustiti taj lektorski posao bilo kome drugom osim samoj sebi, ne iz razloga što sumnjam u stručnost ljudi iz te profesije, već, jednostavno, što taj značenjski sloj i sloj koji sam ja namjerila da bude u toj poeziji umnogome zavisi od njenog gramatičkog djela, tako da mi je bilo važno da to sve bude onako kako sam ja to napisala i onako kako sam ja zamislila, jer kako ćemo, recimo, upotrijebiti interpunciju, da li ćemo namjerno upotrijebiti riječ u pogrešnom padežnom obliku ili nećemo ili hoćemo upotrijebiti veliko slovo i slično tome…sve je to u rukama onoga koji piše i uvijek onaj koji piše ima neku namjeru iza toga. Baš zbog toga nijesam prepustila lektroski posao nikom drugom“, pojasnila je Ćosović.

Gost promocije bio je Luka Vučinić, Andrijanin prijatelj i kolega, koji je, govoreći o njenoj novoj zbirci poezije, kazao da su istančan osjećaj za lirsku atmosferu i egzistencijalna ravan odlike poetskog izraza koje nagone čitaoca da ih doživi i proživi zajedno sa autorkom stihova.

„Primjetićemo da su sve pjesme ove zbirke međusobno povezane, odnosno neodvojive, a slobodnim stihom i estetski izražajnom formom daje se na snazi svim osjećanjima, čime se postiže izrazita egzistencijalna emocija. Sve nas to upućuje na činjenicu da se mora dublje i više osjećati, jer je emocija kao i poezija – ona je vječna“, zaključio je Vučinić.

Promociju zbirke pjesama „Stratište ljubavi“ Andrijane Ćosović Narodna biblioteka „Njegoš“ organizovala je okviru majskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Mina Gezović

video:RTNK

foto:JU Narodna biblioteka „Njegoš“

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA