(VIDEO) Zbirka pjesama „Opomene“ Bogića Rakočevića povratak u svijet stihova

U okviru repertora za jun programa Nikšićka kulturna scena, u Gradskoj kući je promovisana zbirka pjesama „Opomene“ Bogića Rakočevića, kniževnika, esejiste i književnog kritičara.

Organizatori su javne ustanove Biblioteka Njegoš Nikšić i Ratkovićeve večeri poezije.

Bogić Rakočević, zbirkom pjesama „Opomene”, nakon decenijske pauze, najavio je povratak u svijet stihova. Paletom, sedamdesetak pjesama, sabranih u izdanju Ratkovićevih večeri poezije, autor, na bazi ličnih  iskustva i  filozofskih analiza, referiše o životu i suštinskim, univerzalnim vrijednostima. Lirika, koja  je način života, koja odražava najdublje misli i osećanja i poziva na otrežnjenje, predstavlja poeziju suštine.

Zbirka „Opomene“ rezultat je autorovog književnog decenijskog sazrijevanja i samoposmatranja. Rakočevićeva “sui generis” poezija je posebna, introspektivna, istraživačka, dramski emotivna, tematski  obuhvata širok opseg tema, počev od  ljubavi, samospoznaje, zavičaja i drugih životnih, suštinskih vrijednosti.

Knjiga je podijeljena u tri kompozicione cjeline: „Treptaji davnine”, „U lijepom haosu” i „Prazni dani”, koje zajedno grade koherentnu pesničku naraciju.

Autor se osvrnuo na neprolaznost i moć poezije da riječima osvijetli najdublja čovjekova emotivna stanja, prisjetio se poetskih početaka, nastupa i promocija u gradu pod Trebjesom i pojasnio zašto se odlučio za naslov „Opomene”.

Moderator je bio Darko Nikolić a izabrane pjesme iz zbirke „Opomene” kazivala je Sandra Đukanović.

Bogić Rakočević napisao je dvadeset knjiga pjesama, priča, antologija, eseja i kritika. Radovi su mu prevođeni na brojne jezike. Autor je i prve TV antologije crnogorske poezije XX vijeka. Dobio je više književnih priznanja, a među značajnijim je nagrada  “Risto Ratković”.

Jovan Džodžo

foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA