(VIDEO) Zbirka pjesama autora Pavla Gligorovića predstavljena u „Zahumlju“

U Javnoj ustanovi (JU) „Zahumlje“ predstavljena je zbirka pjesama autora Pavla Gligorovića iz Podgorice. Riječ je o poeziji koja nosi duh američkih pjesnika 20. vijeka, a motive za pisanje autor nalazi u modernom životu, otuđenosti ljudi, položaju običnog čovjeka.

Pavle Gligorović, kako piše u njegovoj konvencionalnoj biografiji, rođen je na Cetinju, a piše od svoje osme godine. Objavio je 2021. godine svesku poezije „Daždevnjak na suncu“, a prošle godine i zbirku poezije „Mravi iz utičnica“. Njegova poezija, po mišljenju književne kritike, nosi duh američkih pjesnika 20. vijeka, jer je veliki ljubitelj te poezije i smatra da je to nešto najbolje što je čovječanstvo vidjelo; moderni slobodni stih, oslobođen je stega klasične poezije.

Milena Simunović Jovović smatra da je pjesnik Pavle Gligorović pravo osvježenje kako u ovoj vrsti umjetnosti, tako i kulturi uopšte na našim prostorima. Ova sveska poezije je neka vrsta književnog manifesta koja govori o nepravdi, smrti, nekoj nedostižnoj, koja je tako blizu a tako daleko, o brzom načinu života, površnosti, mediokritetima, urbanoj Podgorici, usamljenosti među ljudima; ovo je knjiga koja opominje i daje oštru kritiku našem društvu.

Vesna Kovač zapaža da je Pavle Gligorović originalna, jedinstvena, kreativna i snažna stvaralačka ličnost, pjesnik velikog dara, nevjerovatno iskusan u svom izražavanju, ima poseban način da prenese svoje misli, emocije kroz poeziju. Iako je na početku stvaralačke karijere, on, naglašava Kovač, ostavlja duboke tragove i već prevazilazi granice lokalne književnosti.

Moderatorka večeri Kristina Radović, urednica programa u JU „Zahumlje“, u razgovoru koji je uslijedio, pitala je autora o neobičnim naslovima zbirki i ocjeni kritike da njegova poezija nosi duh američkih pjesnika 20. vijeka.

Veče je, čitanjem poezije iz promovisane zbirke, upotpunila Radojka Draganić.

Promociju je sa zainteresovanošću pratila publika, koja je, inspirisana Gligorovićevim stihovima i pričom o književnosti, autoru postavila nekoliko pitanja i iznijela komentare u vezi sa njegovim stvaralaštvom.

Događaj je organizovan u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA