(VIDEO) Završen Jesenji sajam knjiga „Anderva book“ u Nikšiću

Panel diskusijom na temu „(R)evolucija ženskih prava“ završio se Jesenji sajam knjiga „Anderva book“, koji, treću godinu zaredom, organizuje JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Panel diskusija, posvećena ženskim pravima, završni je segment manifestacije „Anderva book“, koja svojim probranim i sadržajnim programom, postaje prepoznatljiv događaj na kulturnoj mapi Crne Gore, naročito kod onih koji kroz čitalačku, njeguju obrazovne i druge značajne društvene vrijednosti.

Od 23. septembra kada je Sajam otvoren, Nikšić je bio žila kucavica kulturnih dešavanja u Crnoj Gori. Posjetioci su mogli da sagledaju ponudu crnogorskih izdavačkih kuća, kao i onih iz regiona. Organizator se potrudio da svakog dana poklonike lijepe književnosti obraduje promocijama literarnih djela, razgovorima s piscima, tribinama, diskusijama iz domena književnosti, umjetnosti, nauke, te aktuelnih društvenih pitanja, a tema vodilja bila je: Ima li književnost, umjetnost, kultura pravo da ćute?

Bojana Obradović, direktorica JU Narodna biblioteke „Njegoš“ smatra da je nikšićki Jesenji sajam knjiga, koji Biblioteka organizuje uz podršku Opštine Nikšić i nadležnog Ministarstva, svima na ponos i radost zbog postignutog visokog kvaliteta, kojem će i ubuduće stremiti i nadilaziti ga.

Pomenuti kvalitet potvrđuju brojni segmenti posvećeni, osim odraslih, i mladim naraštajima, te aktuelnim društvenim pitanjima, poput vršnjačkog nasilja.

Kako organizator veliku pažnju posvećuje temama saznanja, osvješćivanja, podizanja svijesti, buđenja kritičkog mišljenja, a koje se, pored književnosti, odnose i na druge društvene, filozofske, antropološke, sociološke oblasti, u okviru sajma održana je Panel diskusija „(R)evolucija ženskih prava“. Okupila je gošće iz različitih oblasti, koje se, iz svojih uglova, bave naznačenom temom, a učestvovale su: Margareta Bašaragin, Božena Jelušić, Branka Bošnjak, Marina Vujačić, Bojana Jokić i Fana Delija.

Moderatorka diskusije bila je Ksenija Rakočević, a završnom dijelu manifestacije, u foajeu Nikšićkog pozorišta, kao i prethodnih dana, prisustvovala je brojna publika.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA