(VIDEO) Vilusi: Prva izložba radova Krsta Andrijaševića u njegovom rodnom kraju

Nagrađivani umjetnik Krsto Andrijašević prvi put  izložio radove u rodnom kraju Vilusima, gdje je završio osnovnu školu. Izložba u lokalu „Pjaca“  koju čini 16 crteža,  biće otvorena desetak dana.

Izraz Krsta Andrijaševića, prepoznatljiv je po svedenosti  linije i oblika, bilo da je u pitanju skulptura, crtež ili slika. Jednostavnim, sugestivnim, ali preciznim crtežom ispoljava  kontiniranu fascinaciju i preokupaciju čovjekom i njegovim suštinskim stanjima.

Na tom tragu je i  neobična i nesvakidašnja postavka u Vilusima, koju čine crteži viđeni prije osam godina  u  okviru izložbe  “Lica –  ogledala” i “Parovi” u Narodnom muzeju  na Cetinju.

“Novina je  rad  posvećen  umjetnikovoj simpatiji iz osnovne škole, a samim tim , doživljajima, osjećajima, koje je umjetnik imao u to vrijeme naglasila je istoričarka umjetnosti”, Ljiljana Karadžić, koja je i otvorila izložbu.

 Umjetnik jedinstvenog izraza Krsto Andrijašević,  sjetno i nostalgično se sjeća   perioda školovanja u Vilusima, zato je tom kraju da podario “malo likovne ljepote”.

Krsto Andrijašević, prije desetak godina, „izvezao“ je poetsko-proznu knjigu „Đevojački vez iz Balosave“, koja   asocirala na prošlost i djetinjstvo.  Završio je i rukopis „Sjećanje i još ponešto“ koji će biti objavljen naredne godine.

Dobio je pet nagrada Udruženja likovnih umjetnika  Crne Gore,  četiri Udrženja za sklupturu, nagradu  Savremena crnogorska skluptura Drago Đurović  i najveće državno priznanje Trinaestojulsku nagradu.

Jovan Džodžo

foto/video: RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Ljiljo, kad kazu za zenu : ona od ničega napravi nesto, eto Ti si ta !!! Pozdrav

NIKŠIĆ PROGNOZA