(VIDEO) Veče „Žarko Komanin – usamljeni vuk srpske književnosti“ upriličeno na festivalu „Auto(r) na korzu“

U okviru festivala „Auto(r) na korzu“ u Nikšiću održano je veče posvećeno književniku Žarku Komaninu, koje je bilo naslovljeno „Žarko Komanin – usamljeni vuk srpske književnosti“. O velikom književniku na „sceni nikšićkog korza“ govorili su dr Radoje Femić i književnik Milutin Mićović.

Moderatorka programa književnica Milica Bakrač navela je da je prvu prozu, priču „Bjegunac“ Komanin objavio 1956. godine; deset godina radio je kao pozorišni kritičar, a preko 20 godina kao dramaturg u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Drame su mu izvođene u skoro svim pozorištima srpskog jezičkog područja. Objavio je drame: Prorok, Pelinovo, Ognjište, Timočka buna, Vožd Karađorđe i knez Miloš, Godo je došao po svoje, romane: Kolijevka, Kostanići, Provalije, Prestupna godina, Gospod nad vojskama, Ako te zaboravim, moj oče; Jovana Lukina, scenario; Zakopano i otkopano, priče. O Komaninovom književnom djelu objavljena je knjiga autora Miloša Jevtića, kao i zbornici radova „Ako te zaboravim, moj oče“ i „Žarko Komanin – jezik, mit, literatura“ u izdanju Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori. Preminuo je 2010. godine, sahranjen je u Nikšiću.

O liku i djelu Žarka Komanina bilo riječi na večeri, upriličenoj tokom Septembarskih dana kulture, prošle godine, pa je događaj, organizovan na festivalu „Auto(r) na korzu“ još jedna lijepa prilika da se progovori o piscu i na taj način sanira, smatra kniiževni kritičar Radoje Femić, nimalo slučajno ćutanje književno-kritičke javnosti o Komaninovom  stvaralačkom opusu. Femić, koji je doktorirao na djelu Žarka Komanina, naveo je da se kroz kratki roman „Kostanići“, koji je bio prvi susret sa njegovim stvaralaštvom, uočava poetički fundament njegove proze, a koji obitava i u ostalim tekstovima, nezavisno od žanrovskog okvira.

Književnik Milutin Mićović, koji je bio dugogodišnji prijatelj sa Komaninom, ukazao je na njegovu ličnost i djelo, napomenuvši da se Žarko opredjelio za pisanje što je neizvjesna avantura, koja može uspjeti ako neko ima jak karakter, ljubav prema svojima, potrebu da razumije konflikte u dubini čovjeka i svoj narod, čime se on bavio istrajno do kraja života.

Manifestacija “Auto(r) na korzu” održava se u okviru 6. Međunarodnog nikšićkog festivala knjiga, čiji organizator je Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, uz podršku Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić.

Moderatorka programa saopštila je da je u bogatu ponudu izlagača uvrštena i knjiga „Žarko Komanin poetika, tekstovi, kontekst“ čiji je autor dr Radoje Femić.   

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA