(VIDEO) Veče posvećeno savremenim ženskim književnim glasovima

Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“, u okviru aprilskog repertoara „Nikšićke kulturne scene2023“, organizovala je veče posvećeno savremenim ženskim književnim glasovima. Gošća programa bila je prof. dr Aleksandra Nikčević Batrićević.

Predstavljajući studiju Jill Joyce „Konfesionalna poetika Anne Sekston“, prof. Aleksandra Nikčević Batrićević dala je pojašnjenja o konfesiji kao pravcu u američkoj književnosti druge polovine 20. vijeka koji je u suštini označio distanciranje od formalizma.

„Ono što posebno karakteriše poeziju Anne Sekston jeste upliv autobiografskih elemenata, potraga za originalnim temama i sinteza subjektivne i objektivne neposrednosti kao suštine pjesničkog izraza“, kazala je prof. dr Aleksandra Nikčević Batrićević.

Pišući hrabro i istinito o kontoverznim temama, bez ikakvih puritanskih ograničenja, Anne Sekston srušila je mnoge barijere u posleratnoj poeziji, i jedna je od prvih autorku koje su na velika vrata u književnost, odnosno u liriku, uvele tzv. žensko pismo i „žensko“ pitanje uopšte.

No, uprkos snažnom stvaralačkom impulsu, kao i činjenici da je svojom ispovjednom lirikom uspjela znatno doprinijeti radikalizaciji američke poezije u društvenom smislu, dobitnica Pulicerove nagrade se nikada, nažalost, nije uspjela riješiti svoje zagonetne duševne bolesti, pa je tako u stanju jakog rastrojstva, dodatno iscrpljena alkoholizmom, beskrajnim terapijama i medikamentima, 1974. sebi oduzela život.

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA