(VIDEO) Upriličena akademija „Prva godina vjekovanja Ranka Radovića: Zlatni sonet“

U okviru festivala „Auto(r) na korzu“, sinoć je, na Trgu slobode, u organizaciji Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, upriličena akademija „Prva godina vjekovanja Ranka Radovića: Zlatni sonet“.

Akademija „Prva godina vjekovanja Ranka R. Radovića: Zlatni sonet“ počela je insertom iz emisije RTNK, u kojoj je autor više od 15 zbirki poezije i dobitnik najznačajnijih međunarodnih priznanja (nagrade „Zlatni vitez“, zlatne medalje Mihail Ljermontov, zlatnog ordena Sergeja Jesenjina i Zlatnog ordena za zasluge Rusiji i Saveza pisaca Ruske Federacije) gledaocima Jutarnjeg programa govorio o sebi i svom stvaralaštvu.

„Epska poezija je pokrenula tu pjesničku ljepotu u meni i tako je počelo moje stvaralaštvo. Te mudrosti „tvome đogu i tvome junaštvu,svud su brodi đe god dođeš vodi“, onda „teško svuđe svome bez svojega“ i takve mudrosti koje je donosio naš ep, pa i lirska stara poezija, to mi je bio neki odlazak u …, neka zaštita i stav života“ – riječi su Radovića, iz fragmenta Jutarnjeg programa RTNK.

„Ima nečeg tajanstveno oboženog u životu istinskog pjesnika. Stoga je, gotovo, svaka pjesma jedno malo raspeće na koje pjesnik mora biti spreman da ga odživi i prenese na pravi način. Mudrost vjekova izvire iz svakog Radovićevog stiha, ulivajući i snagu i život pjesmama sabranim u zbirkama kao predvorjima vječnosti. Ta mudrost nije došla slučajno, o čemu je i sam Ranko govorio neposredno i iskreno, na njemu tako svojstven način….“ – istakla je moderatorka Programa, pjesnikinja Milica Bakrač.

„Ranko Radović je rođen sa prvom srpskom riječi. Prebirao je vjekove, kao vjernik zrna na brojanici. Njegovo pjesničko kazivanje jeste svjedočenje motiva o kojem pjeva, ali prije i iznad svega usrdna  i bezrezervno iskrena molitva“ – kazao je medijator Programa, Miljan Mijušković.

„Ranko Radović je, bez sumnje, jedan od najvećih ne samo srpskih, već i evropskih i svetskih pesnika, kako po svojim dometima u poeziji, tako i po svojoj pesničkoj, ali i ljudskoj snazi. U ovom vremenu mediokriteta, savremenog čoveka koji pristaje na prosečnost, Ranko Radović je stvarno bio veliki i on je bio više nestvaran nego stvaran, više nadlogičan nego logičan i više sposoban za nemoguće nego za moguće, jer kad vi čitate te vence sonetnih venaca, vi se pitate odakle ovom čoveku snaga?“ – kazao je profesor srpskog jezika i književnosti i pisac, Nenad Gugl, u video obraćanju nikšićkoj publici.

Nadahnutim kazivanjem za tu priliku izabranih pjesama iz Rankovog bogatog stvaralačkog opusa, magistar filmske i TV režije, Goran Bjelanović i profesor Mihailo Perošević odveli su publiku na lirsko putovanje kroz magični svijet Radovićeve poezije.

Akademija „Prva godina vjekovanja Ranka R. Radovića: Zlatni sonet“ upriličena je u okviru festivala „Auto(r) na korzu“, koji, u gradu pod Trebjesom, tradicionalno organizuje Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore. Glavni urednik ovogodišnjeg Programa je književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Mina Gezović

foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA