(VIDEO) U „Zahumlju“ predstavljena knjiga poezije „Pjevati svoju pjesmu“ Čedomira Vukićevića

U okviru prve junske tribine “Svobodijada” u Javnoj ustanovi „Zahumlje“ predstavljena je nova knjiga poezije „Pjevati svoju pjesmu“ pjesnika, esejista i književnog kritičara Čedomira Vukićevića.

Čedomir Vukićević, autor sedam knjiga poezije i antologije ljubavnog pjesništva Crne Gore „Noć skuplja vijeka“, prvi put svoje stvaralašvo predstavio je poštovaocima lijepe riječi u Nikšiću. Njegova nova zbirka, poetski sugestivnog naslova „Pjevati svoju pjesmu“ sastoji se iz eseja “Stvaranje pjesme” u kojem autor promišlja o književnosti, sagledava i tumači proces stvaranja, i pedeset i pet pjesama, datih u nizu, lišenih motivsko-tematskog grupisanja.

Prva pjesma „Pjevati svoju pjesmu”, po kojoj je imenovana zbirka, implicitno i krovno određuje njenu intelektualnu i zagonetnu fizionomiju, zasnovanu na promišljanju o ljubavi, istini, neizvjesnosti, usamljenosti, egzistenciji, traganju za smislom postojanja, dok je značajan broj pjesama topla apoteoza prijateljstvu.

Femić je istakao da je Vukićevićev pregnantan izraz, pod uticajem srpskog pjesnika Nastasijevića i da nerijetko intertekstualno komunicira sa brojnim drugim poznatim književnicima.

Čedomir Vukićević, dobitnik nagrada „Marko Miljanov“ i „Radovan Zogović“, kazivao je svoju poeziju.

Urednica i moderatorka tribine “Svobodijada”, pjesnikinja Milica Bakrač, podsjetila je da je poezija Čedomira Vukićevića prevođena na više jezika i da je zastupljena u lektiri za osnovce.

Prva junska tribina “Svobodijada” održana je u okviru programa Nikšićka kulturna scena.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA