(VIDEO) U Zahumlju predstavljena izabrana djela Selimira Radulovića

JU Zahumlje upriličila je promociju izabranih djela istaknutog književnika, antologičara i esejiste Selimira Radulovića.

Više od pet decenija Selimir Radulović hoda stazama književnog stvaralaštva. Na tom putu, susret sa Polihimnijom, boginjom svete poezije, učinio ga je hodočasnikom koji svoju lirsku žeđ napaja sa izvora hrišćanstva. Njegov zanos nije lirski već vjerski, a njegovo nadahnuće je ustvari duhovnost koju crpi iz starozavjetnih i novozavjetnih predanja Svetog pisma. Kako pojašnjava, hristopolita je postao nakon susreta sa knjigom Veliki kodeks, Nortropa Fraja.

“Fraj, naime, tvrdi da se pesništvo, odnosno književnost ne može ni tumačiti, ni razumevati ako se ne poznaje Veliki kodeks, ako se ne poznaje Stari i Novi zavet!“ – kaže Radulović.

On je u Nikšiću predstavio izabrana djela u sedam knjiga koja je objavila izdavačka kuća Laguna. Tim povodom, njegov prijatelj iz studentskih dana i kolega po peru, Ivan Negrišorac istakao je da sve faze Radulovićevog pjesničkog stvaralaštva imaju odlike radikalnog neokonzervativizma.

“Taj neokonvzervativizam ima izrazitu pozitivnu funkciju u celokupnoj duhovnoj drami našeg vremena, a ta pozitivna funkcija jeste u tome što u ovom vremenu velikih demonskih iskušenja kada se čini da se raspadaju neke bitne konture smisla sveta u kome živimo, on se vraća onim stablinim vrednostima koje su prisutne od stvaranja sveta do naših dana, i onda mi shvaćamo koliko nam je takav pesnik potreban.” – ističe Negrišorac.

Poeziju Selimira Radulovića karaketriše izrazita hrišćanska orjentacija sa naglašenim akcentom na biblijske teme, svetootačko predanje i pravoslavnu bogoslavsku misao, kazao je književnik Budimir Dubak:

“Pjesnik crpi nadahnuce, prije svega, iz Svetog pisma – Starog i Novog zaveta koji već dva milenijuma čine temelj svekolike hrišćanske književnosti, od svetih otaca Hristove crkve do danas. On je pjesnik bogotražitelj, poput onog u njegovoj knjizi “ Snovi svetog putnika”, a taj sveti putnik je svaki čovjek koji je poslušao slovo Božije i nije zakasnio da se odazove Gospodu” – naglašava Dubak.

A da je Radulović vitez srpskog pjesništva i to “zlatni” svjedoči i istoimena nagrada koju mu je nedavno dodjelio Međunarodni slovenski forum umjetnosti iz Moskve, kazao je književnik Radomir Uljarević. On je istakao da se u Radulovićevoj poeziji čitalac susreće sa fenomenom naočigled nespojivog, sa svetootačkim poetskim tekstovima, ranovizantijskim pojanjima, srednjovjekovnim pohvalama i stihirima koji korespondiraju sa modernim, “ vitmenovskim” ritmom:

“Da ne znamo ko je autor mogli bi da kažemo da je autor svešteno lice, i ona forrmula da je pjesnik “sveštenik jezika” nam se pokazuje kao precizan uput kako da slušamo tu melodiju duha, taj ritam liturgije, kako da čitamo taj molitveni, bogotražiteljski pjesnički tekst, taj putopis “svetog putnika” – kazao je Uljarević.

Promociju izabranih djela Selimira Radulovića organizovala je JU Zahumlje, u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA