(VIDEO) U porti Sabornog hrama u Nikšiću predstavljena knjiga „Rus“

Predstavljanjem knjige „Rus“, autora protojereja stavrofora Darka Đoga, u porti Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, počela četvorodnevna manifestacija „Dani porodice Romanov u Nikšiću“. Organizatori su Turistička organizacija Nikšić, Nevladina organizacija „Pandurica“, Opština Nikšić i Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog.

Četvorodnevnu manifestaciju „Dani porodice Romanov u Nikšiću“, koja se održava u okviru programa Nikšićka kulturna scena, otvorio je Vladislav Maslenikov, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, nakon čega je predstavljena monografija „Rus“, kojom autor Darko Đogo, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, teološki, književno i naučno, referiše o složenim rusko – ukrajinskim crkvenim odnosima do 1670. godine.

Impozantnom studijom “Rus”, baziranom na brojnim originalnim dokumentima, predanjima i drami mnogih sveštenoslužitelja u Ukrajini i Rusiji, Đogo se pokazao kao ozbiljan istraživač istorije ruskog naroda i crkvenih odnosa unutar tog naroda. Pred čitalačkom publikom je knjiga, koja doprinosi boljem sagledavanju i tumačenju jednog širokog perioda ruske crkvene istorije i ukazuje na korjene brojnih današnjih odnosa na globalnoj sceni.

Napisana prije rusko – ukrajinskog rata, monogafija “Rus” hronološki akcentuje prelomne tačke u viševjekovnim i slojevitim rusko – ukrajinskim crkvenim odnosima, u kojima su se lomili stari i stvarali novi identiteti.

Knjiga “Rus”, svojevrstan putopis, plod autorovog rada na terenu i osjećanja ljubavi prema narodu Rusije i tom čudnovatom i nezamislivo velikom prostoru, štampana je 2020. godine. U okviru njenog prvog javnog predstavljanja protojerej stavrofor Darko Đogo govorio je i o drugom tomu.

Moderatorka je bila Marija Jelić. Prilozi od kupovine knjige “Rus” namijenjeni su freskopisanju hrama u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj.

U okviru manifestacije „Dani porodice Romanov” na Carevom mostu nastupiće bendovi „Džanum“, „Rudolf“ i „357“. Trećeg dana, na Trgu Slobode, planiran je koncert grupe „Beogradski sindikat“, dok će 17. jula, na dan pogubljenja carske porodice Romanov, u porti Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, čiji je ktitor bio ruski car, biti predstavljena knjiga „Inteligencija, filosofija i kultura (ruski primjeri)“, čiji su priređivači Neda Andrić i Jovan Radojević.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA