(VIDEO) U Nikšiću završeno prvo izdanje festivala „Pod lipom“

Ceremonijom uručenja nagrada pobjednicima pjesničkog konkursa „Bez granica“ i nagrade za životno djelo „Kosto Ninković“ završeno je prvo izdanje festivala „Pod lipom“.

Žiri u sastavu: akademik Matija Bećković, književnica Višnja Kosović i književni kritičar dr Radoje Femić jednoglasno je donio odluku da za najljepšu pjesmu lirskog konkusa „Bez granica“, koji je organizovao Art klub “Prvo pismo” proglasi „Tajnu muzeja“ autora Rada Šupića iz Lazarevca. Drugo mjesto pripalo je Branki Blagojević iz Gradiške za pjesmu „Ljekovita staza“, dok je treće mjesto osvojila pjesma „Majka“, nikšićke pjesnikinje Nikoline Kovačević.

Predsjednik Žirija, dr Radoje Femić naglasio je da je nagradnim konkursom Festival ispunio prvobitnu zamisao, a to je da bude snaga i podrška mladim i talentovanim stvaraocima.

Idejni tvorac Festivala je pjesnikinja Sava Radulović, rukovoditeljka Art kluba „Prvo pismo“ koji nosi ime po posljednjoj zbirci poezije Kosta Ninkovića, književnika u čiju je čast je ustanovljena i nagrada za životno djelo.

To priznanje dodijeljeno je Milutinu Mićoviću, koji je okupljenima besjedio o Ninkoviću kao književniku i kao čovjeku.

Gosti Progrmama bili su pjesnikinja Nataša Lalatović i ćlanovi hora „Sveti novomučenik Stanko“.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA