(VIDEO) U Nikšiću sjutra počinje Ljetnja škola srpskog jezika za strance

Četvrta po redu Ljetnja škola srpskog jezika za strance i pripadnike srpske dijaspore počinje sjutra i trajaće do 24. jula u Nikšiću, a nakon toga odvijaće se do 28. jula u Herceg Novom.

Ljetnju školu srpskog jezika za strance organizuje Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori uz podršku Opštine Nikšić, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije i drugim organizacijama i pojedincima.

Ove godine prijavljeno je 35 polaznika iz 14 zemalja: Rusije, Francuske, Velike Britanije, Austrije, Kanade, SAD, Švajcarske, Italije, Poljske. Svečano otvaranje ovogodišnje Škole biće upriličeno u ponedeljak 8. jula, a osim polaznika, predavača, članova Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, prisustvovaće mu predstavnici opštinske vlasti, Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori, kulturnih institucija grada i organizacija koje doprinose razvoju Ljetnje škole srpskog jezika.

U odvijanje nastave i vannastavnih aktivnosti biće uključeno više predavača koji su univerzitetski profesori, a troje su stalni predavači srpskog jezika. Osim časova srpskog jezika biće organizovana predavanja iz različitih oblasti: književnosti, istorije, nauke, filozofije, filmske i likovne umjetnosti, kao i vannastavne aktivnosti – upoznavanje sa kulturno-istorijskim znamenitostima i prirodnim ljepotama Crne Gore, časovi folklora.

Prva Ljetnja škola srpskog jezika organizovana je 2019. godine, a cilj je da se strancima i pripadnicima srpske dijaspore kroz učenje srpskog jezika ukaže na ono što je najvažnije u kulturi i tradiciji srpskog naroda.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Izvor: RTNK […]

NIKŠIĆ PROGNOZA