(VIDEO) U Nikšiću predstavljena knjiga „Inteligencija, filosofija i kultura“ 

U  okviru manifestacije „Dani porodice Romanov u Nikšiću“, u porti  Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, predstavljena je  knjiga „Inteligencija, filosofija i kultura“,  izdanje Matice srpske – društva članova u Crnoj Gori, čiji su priređivači Neda Andrić i Jovan Radojević.

Knjiga „Inteligencija, filosofija i kultura“  obuhvata  spektar tekstova  vodećih  ruskih mislilaca 20. vijeka, koji iz više uglova osvjetljavaju  fenomen  ruske inteligencije.

Neda Andrić,  u izlaganju podijeljenom  na cjeline: „Intelektualac na zapadu“, „Inteligencija u Rusiji“ i „Inteligencija i narod“ ukazala je na  pojam inteligencije, njen nastanak i  razliku između inteligenta i intelektualca.

Ruska književnost 18. i 19. vijeka, iznjedrila je rusku filosofiju, religioznu misao i inteligenciju, čiji rodonačenik je  Aleksandar Radiščev.

Priređivač Jovan Radojević istakao je da su  dvije struje, i danas prisutne, slovenofili i zapadnjaci, obilikovale kulturu i društvenu misao u Rusiji.

„Inteligencija, filosofija i kultura“ je nesvakidašnja, jedinstvena  i  za našu akademsku zajednicu, vrijedna knjiga,  koja donosi odgovore o ruskoj kulturi  i inteligenciji, kao jedinstvenom, društvenom i političkom fenomenu“, smatra profesor Dušan Krcunović.

Bogatstvom intelektulanih  uvida  osvjetljen je razvoj tog fenomena, čiji nastanak se vezuje za 18. viijek i reformatorsku misiju  Petra Velikog.

Moderatorka je bila Marija Jelić.

Prilozi od  kupovine knjige namijenjeni su za oslikavanje  hrama u manastiru  Svetog Luke u Župi Nikšićkoj.

Promocijom knjige  „Inteligencija, filosofija i kultura“ o kritičkoj budnosti  glasovitih  ruskih mislilaca, ruskoj  kulturi i njenoj  polarizaciji,   završena je četvorodnevna manifestacija „Dani porodice Romanov u Nikšiću“, koju su u okviru programa „Nikšićka kulturna scena2023“ organizovali  NVO Pandurica Nikšić i  Turistička organizacija Nikšić.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA