(VIDEO) U Nikšiću predstavljena knjiga “Ima li kraja?“ Zvezdane Vušović Lučić

Javna ustanova (JU) “Zahumlje” bila je organizator promocije knjige “Ima li kraja?“ Zvezdane Vušović Lučić.

Promocija, koja je održana sinoć, dio je julskog repertoara programa Nikšićka kulturna scena 2024.

Zvezdana Vušović Lučić završila je osnovnu školu i gimnaziju u Nikšiću, a Filološki fakultet, grupa za arheologiju, u Beogradu. Do penzionisanja je radila kao muzejska savjetnica u Zavičajnom muzeju Nikšić.

Knjiga „Ima li kraja?“ je njen treći uspješni književni poduhvat.

 „Od literarnih radova objavljivala je priče u lokalnim novinama, roman „Lete tice repom“ i autobiografske priče „Arheologija života“. Živi i stvara u Nikšiću“, kazala je moderatorka Programa i istoričarka umjetnosti Kristina Radović.

U predgovoru knjige, koji potpisuje recenzentkinja, mr Svetlana Čabarkapa istaknuto je da je „Zvezdana Vušović Lučić svojom intelektualnošću i erudicijom spojenim sa životnim iskustvom i mudrošću pripovjedač čijoj se narativnoj snazi spontano i lako prepuštamo. Njeni likovi tragični i hrabri, u teškim životnim situacijama slikani su emocijama, reminiscencijama, tugom koja ih duboko prožima i nadom koja im izmiče. Pet pripovjesti ove zbirke Osamnaest žutih ruža, Kokot, Najodličnija, Dobri duh i Leđima okrenuti  odlikuje snaga da ljudsko postojanje predstave u izrazitoj dinamici i tragici…                      

Zvezdana Vušović Ločić je ovom knjigom pokazala kako se od suptilnih fragmenata prošlosti tvore tajne i upečatljive mozaičke pripovjedne slike, koje svjedoče o životu u univerzalnim istinama.“ 

Autorkin prijatelj i bivši kolega, profesor Mihailo Perošević je istakao da je „Vušović Lučić spisateljica nevjerovatne erudicije i entelehije, a njena proza vrijedna svake hvale“.

Na pitanje moderatorke Radović za pojašnjenje naslova knjige, autorka ističe da su čitaoci ti koji mogu i treba da daju odgovor i pojašnjava da joj je, kao spisateljici, želja „da uspostavi interakciju sa čitaocima“, jer i ona, kada čita knjige, voli da tumači ono što je pisac htio da kaže.

„Tako da ostavljam mogućnost svakom čitaocu da sam odredi zbog čega je knjiga nazvana „Ima li kraja?“.

Pripovjetke iz knjige Vušović Lučić kazivali su profesor Mihailo Perošević i profesorka Sanja Pavićević

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA