(VIDEO) U Nikšiću predstavljen Muzej Ponišavlja

Javna ustanova (JU) Muzeji i galerije Nikšić organizovala je u saradnji sa Muzejom Ponišavlja iz Pirota predavanje i prezentaciju pod nazivom „Kulturno-istorijski značaj muzeja Ponišavlja (o muzejskim zbirkama), koje je održano u Gradskoj kući u Nikšiću.

Događaj je upriličen u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Nedavno su predstavnici JU Muzeji i galerije Nikšić bili u radnoj posjeti Muzeju Ponišavlja u Pirotu, gdje su, u okviru Sajma knjiga i grafike, imali zapaženu prezentaciju kulturnih institucija, izadavštva i kulturnog nasleđa grada, kao i nekoliko pojedinačnih zbirki i eksoponata koji čine bazu muzejsku djelatnost ustanove.

U cilju upoznavanja, sagledavanja i učenja na primjerima drugih koji se bave ovom djelatnošću predstavnici Muzeja Ponišavlja u Pirotu uzvratili su posjetu nikšićkoj ustanovi, pa je održana prezentacija o kulturno-istorijskom značaju i muzejskim zbirkama Muzeja Ponišavlja.

Goste-kolege je pozdravila Vesna Todorović, direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić, ukazavši da je Pirot, grad na granici kultura i civilizacija koje su se prelamale na ovom prostoru, u kulturnom smislu, drevni svjedok slike svijeta koji je nestao. Taj svijet se preko sakupljanja, proučavanja, dokumentovanja i prezentovanja kulturnog blaga može prikazati i u vremenu sadašnjem, što je zadatak Muzeja Ponišavlja.

Bojan Ranđelović, direktor Muzeja Ponišavlja naveo je da Opština Pirot ima oko 55 hiljada stanovnika, nalazi se na nekadašnjem rimskom putu, između Niša i Sofije, administratovno je sjedište 4 opštine. Zovu ga i Mali Jerusalim zbog velikog broja crkava i  manastira, od kojih su neki iz 14. i 17. vijeka, a poznat je i po jednoj paćinskoj crkvi sa jedinstvenim prikazom Isusa Hrista bez kose.

O kulturno-istorijskom značaju Muzeja Ponišavlja i muzejskim zbirkama govorila je Mila Panajotović, kustos-istoričar. Muzej Ponišavlja je smješten u porodičnoj kući Hrista Jovanovića, bogatog trgovca iz 19. vijeka, i najposjećenija je kuća u Pirotu. Poslije Drugog svjetskog rata ova kuća mijenja namjenu, Opština Pirot je dodijelila Narodnom muzeju, a od 1979. godine je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Muzejsku zbirku, saopštila je Panajotović, čini oko 10 hiljada predmeta, a u kratkim crtama predstavila je zbirke koje sačinjavaju Muzej Ponišavlja, čija površina zauzima 600 metara kvadratnih. Pošto je zadržala autentičnost i atmosferu srpske patrijarhalne kuće, poslužila je za snimanje filmova i serija, poput Zone Zamfirove, Ivkove slave.

Predmeti su, naglašava  Panajotović, veoma dragocjeni, značajni, bitan dio čini arheologija i numizmatička zbirka, etnološka zbirka broji oko 4 hiljade predmeta i 11 podzbirki. Istorijska zbirka sastoji se od 6 podzbirki sa starinskim oružjem, odlikovanjima i naoružanjem.

Muzej Ponišavlja je, ističe  Panajotović uvijek bio mjesto kulture, gdje su se održavale interesantne manifestacije – koncerti, promocije, izložbe, a tako je i danas, pri čemu se velika pažnja poklanja edukaciji najmlađih.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA