(VIDEO) U Nikšiću otvoren festival „Korzo“

Izložbom fotografija u Njegoševoj ulici, na  potezu od Hotela Onogošt do Trga slobode, počela je dvodnevna manifestacija – Festival “Korzo”.  Ovogodišnje izdanje, koji po drugi put organizuje lokalna turistička organizacija u saradnji sa Opštinom Nikšić, posvećeno je pjesniku Draganu Raduloviću.

Festival “Korzo” dio je septembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene i sastavni dio tradicionalnih “Septembarskih dana”. Ovogodišnje izdanje osmišljeno je kao svojevrsno putovanje u istoriju i tradiciju našeg grada, a kao startna pozocija izabrana je lokacija na potezu između hotela “Onogošt” i Trga slobode gdje je upriličena izložba fotografija simboličnog naziva „Nikšićki korzo“, sa ciljem da evocira uspomene, a možda i ponovo oživi kulturni fenomen, po kome su Njegoševa ulica i grad pod Trebjesom bili jedinstveni u nekadašnjoj Jugoslaviji, ističe Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra, nevladine organizacije koja u ovogodišnjem izdanju Festivala učestvuje kao suorganizator.

Festival “Korzo”, koji po drugi put organizuje lokalna turistička organizacija u saradnji sa Opštinom Nikšić, posvećeno je pjesniku Draganu Raduloviću, koga generacije pamte kao autora pjesama iz školske lektire i urednika dokumentarnih TV emisija za najmlađe, časopisa “Slovo” i muzičkih i književnih festivala za djecu i omladinu. Za svoj rad i djelo dobio je niz prestižnih priznanja, kao što je Nagrada UNICEF-a, ali i Nagrada oslobođenja Nikšića “18. septembar” za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, zatim Nagrada “19. decembar” za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti i mnoge druge. Fotografije koje čine postavku izložbe “Nikšićki korzo” su svojevrstan omaž liku i djelu Dragana Radulovića, ali i gradu u kojem je veliki pjesnik ponikao, dok posebno mapirana mjesta u Njegoševoj ulici  predstavljaju orjenire za šetnju stazama prošlosti, kaže Mitar Barać, direktor TO Nikšić.

Izložba fotografija “Nikšićki korzo” dio je programskog sadržaja i drugog dana Festivala, koji se sa nikšićkog “korzoa” seli u ulicu Josipa Sladea. Gosti zabavno-muzičkog segmenta manifestacije, u poslepodnevnim satima, rezervisanim za najmlađe sugrađane, su dječji animator Žarko Žabac, članovi dječjeg hora “Zahumlje” i učesnici poetskog recitala posvećenog Draganu Raduloviću.  U večernjim satima posjetioci će evocirati uspomene na najbolje rok kompozicije sa ex-yu prostora uz “Extreme Band” i uživati u nastupu grupe “Garavi sokak” čijim koncertom će biti “spuštena zavjesa” na ovogodišnje izdanje Festivala.

Mina Gezović

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA