(VIDEO) U Nikšiću otvoren digitalizovani biskop

U Nikšićkom pozorištu otvoren je savremeni digitalni  bioskop. Projekat digitalizacije sale vrijedan 108 hiljada eura realizovali su Opština Nikšić, Filmski centar Crne Gore i Ministarstvo kulture i medija. Premijerno je prikazan film „Duhovi u Veneciji“ koji je režirao britanski glumac Kenet Brana.

U eri ekspanzije digitalnog društva, kinematografija, odnosno filmski sadržaji,  sa velikih ekrana, preselili su se na digitalne platforme. U okviru projekta digitalizacije bioskopa u sali  Nikšićkog pozorišta instalirana je najsavremenija bioskopska oprema, tako da će ljubitelji sedme umjetnosti i šira publika moći da uživaju u svim dostignućima savremene, svjetske i domaće kinematografije. Prisutnima se obratio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, koji je izrazio zadovoljstvo što je Nikšić dobio moderno opremljen prostor za realizaciju prikazivačke djelatnosti.

 “U novom digitalizovanom bioskopu, adekvatno opremljenom, publika će moći da uživa u najnovijim svjetskim filmskim projekcijama.”

Uvođenjem moderne opreme, savremenog sistema zvuka i projekcije, biće obezbijeđen  kontinuitet u  radu bioskopa, povećaće se broj programa i neometano  stvarati i edukovati filmska publika.

U projekat digitalizacije sale Nikšićkog pozorišta Opština Nikšić, Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija uložili su 108 hiljada eura.

“Ovaj vrijedan projekat Opština Nikšić je pomogla sa 38 hiljada eura. Nikšićko pozorište u protekle dvije godine ima čime da se pohvali, pored poboljšanja sopstvene produkcije, koja se igra širom regiona, dobila je i novi savremeni bioskop” istakao je Kovačević.

“Knjige odgone mrak sujeverja i donose svjetlost znanja”, zapisao je  Dositej Obradović. Podsjetimo, brojni filmovi koji su donijeli mnoštvo revolucionarnih priča, pomogli u učenju i postali dio opšteg obrazovanja  inspirisani su književnim djelima. U  digitalizovanoj  sali  Nikšićkog pozorišta premijerno je prikazan film „Duhovi u Veneciji“ snimljen  po motivima knjige  „Uoči svih svetih“ poznate spisateljice Agate Kristi.  Film je režirao britanski glumac Kenet Brana.

Jovan Džodžo

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA