(VIDEO) U Nikšiću održano poetsko-guslarsko veče narodnog guslara Boška Vujačića

U Parohijskom domu je upriličeno poetsko-guslarsko veče u okviru kojeg je promovisana nova zbirka epske poezije „Gledanje pamćenjem“ poznatog narodnog guslara Boška Vujačića. Na zadovoljstvo brojne publike pjesmom se uz strune gusala obratio autor Boško Vujačić i njegovi prijatelji guslari.

Epikom i pjevanjem uz gusle Boško Vujačić se bavi od đačkih dana, a objavio je, po riječima Dejana Vukalovića voditelja programa, najljepše pjesme iz Vukove zbirke, snimio Njegošev „Gorski vijenac“, nekoliko pjesama iz „Ogledala srpskog“, Bećirovićevu „Mojkovačku bitku“, pjesme o Svetom Savi, kao i više svojih pjesama. Odlikovan je i nagrađen, između ostalih priznanja, Zlatnim likom Petra II Petrovića Njegoša, Vukovom nagradom za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke na cjelokupnom srpskom kulturnom prostoru. Kao nastavnik gusala radio je u Muzičkoj školi „Mokranjac“, učestvovao na brojnim manifestacijama i festivalima gusala. Ipak, Nikšić za Vujačića ima posebno mjesto.

„Ovo je moj grad, nisam ovdje rođen ali sam iz plemena Nikšića i čitav ovaj kraj nosi po našempretku to ime. Duga je istorija Nikšića koju izučavama i prilično poznajem i svi ovi ljudi koji su došli večeras su mi dragi, zato se osjećam ovdje kao da smo svi jedno i da smo svi prijatelji, kumovi“, kazao je Vujačić za naše medije.

Pred brojnim ljubiteljima gusala i epske poezije, koji su do poslednjeg mjesta ispunili salu Parohijskog doma, naš poznati narodni guslar predstavio je svoju novu pjesmu, otpjevavši je na specifičan način.

„Napisao sam jednu pjesmu, pjeva se na operski način, himnična vrsta poezije i ima snažnu poruku. Mislim da bi to trebali da praktikujemo, onaj ko to može da izvede, da se to češće primjenjuje, a to nije daleko od gusala, na istom je fonu, ima svoju veoma snažnu poruku, a ja imam iskustva i glasovne mogućnosti da to izvedem“, objašnjava Boško Vujačić.

O epskoj poeziji Boška Vujačića govorio je potpredsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Budimir Aleksić, koji je podsjetio da se navršilo pedest godina otkako je stekao slavu najboljeg srpskog guslara, osvojivši 1973. godine u Kosovu Polju, prvo mjesto na takmičenju guslara na jugoslovenskom nivou, a titulu guslarskog prvaka Jugoslavije zadržao je i tokom naredne četiri godine.

Poslednjih 10-ak godina Boško Vujačić se posvetio pisanju epskih pjesama u desetercu i osmercu. 2015. godine objavio je zbirku „Na krilima slobode“, kojom se, kako zapaža Aleksić, potvrđuje nesumnjiv umjetnički potencijal njegove epske poezije. Istu ocijenu nosi i nova zbirka „Gledanje pamćenjem“, koja je objavljena prošle godine, u izdanju Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića.

„Kao vrhunski guslar i izvanredan znalac naše narodne i umjetničke epike Boško Vujačić s pravom zastupa gledišteda su gusle bile čuvar bitnih obilježja samosvijesti srpskog naroda. S toga u pjesmi „Gusle“ govori o značaju i ulozi gusala u našem narodu, ističući da je ovaj drevni instrument pomogao Srbima da sačuvaju sjećanje na slavne dane iz prošlosti davne. Kada se govori o epskoj poeziji Boška Vujačića treba naglasiti činjenicu da u njegovim pjesmama dolazi do izražaja srpsko leksičko bogatstvo i pjesnikov osjećaj da upotrebi odgovarajuće riječi i izraze, imanentne srpskom diskursu. Svi koji su podrobnije analizirali njegove pjesme uočili su da su one osvježenje ne samo za guslare, nego i za one koji uživaju u ljepoti biranih riječi u jeziku koji je živ i dinamičan i one kojima je stalo da se srpskoj poeziji vrati sjaj koji je imala i koji zaslužuje“, ocijenio je Aleksić.

Na zadovoljstvo brojne publike pjesmom se uz strune gusala obratio Boško Vujačić.

Gosti večeri bili su guslari Goran Perović Cuca, Radovan Suknović i Brano Zečević, nastavljači djela Boška Vujačića mlađih generacija. Pjevali su pjesme: Morački Jasnovidac, Srpska Sparta i „Stan polako, Rogoje, mnogo ti je oboje“ iz Njegoševog „Ogledala srpskog“.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA