(VIDEO) U Nikšiću 28. oktobra zadužbinarski koncert „U čast predaka za budućnost potomaka“

Nikšić će u subotu, 28.oktobra, biti domaćin umjetnicima sa Krfa-članovima Simfonijskog orkestra “Muzičke škole Seres” i mješovitog hora  Umetničkog društva Agios Mateos “Mihalis Kapodistrijas”.

Oni će u Nikšićkom pozorištu 28.oktobra, od 20h, održati koncert “U čast predaka, za budućnost potomaka”, koji je zadužbinarski jer je prhod od prodaje karata namijenjen za izgradnju dječijeg i omladinskog obrazovnog kampa na Krfu.

Karte po cijeni od 10 eura mogu se kupiti u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću.

Koncert organizuje Pravoslavno sportsko udruženje “Sveti Srb i ja” i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, uz podršku Crkvene opštine Nikšić i pokroviteljstvo Opštine Nikšić.

Koncert izvodi preko 100 umjetnika sa Krfa, članova Simfonijskog orkestra “Muzičke škole Seres” sa dirigentom Harisom Kulurisom i mešoviti hor Umetničkog društva Agios Mateos “Mihalis Kapodistrijas”, sa dirigentom Antonijem Ivanofim i solistima: Marijom Mavromati, Dorom Kolici, Anastasijom Kelfotiu i Hristosom Kapodistrijasom. Gost koncerta biće nikšićki crkveni hor „Prepodobne mati Angeline“ kojim rukovodi profesorica Ana Bojić.

Predsjednik Pravoslavnog sportskog udruženja “Sveti Srb i ja” Dimutrije Stikić istakao je da iz Nikšića kreću seriju koncerata kojim će se od prodaje karata prikupljati novac za izgradnju obrazovnog kampa na Krfu  gdje će moći da borave djeca sa naših prostora i da se upoznaju sa istorijom i na taj način njeguju sjećanje na hiljade stradalih srpskih vojnika kojima je to grčko osrtvo vječna grobnica.

Pravoslavno sportsko udruženje, istakao je Stikić, inače već deceniju kroz projekat „Stopama naših predaka“ na Krfu organizuje petnaestodnevni kamp za djecu i omladinu, ali iznajmljuju zemljište. S obzirom na značaj edukativnog kampa, pojasnio je Stikić, potreba je da se otkupi zemljište i izgradi kamp, a time bi bio boravak omogućen za više grupa djece od maja do novembra svake godine.

„Želimo da gradimo tvrđavu znanja. Nadamo se i očekujemo da ćemo direktno najbolju djecu i omladinu Nikšića voditi sa nama da stopama svojih predaka koračaju ostrvom Krfom, da će obilazeći mjesta gdje su naši preci bili, gdje su sahranjeni, obnoviti sjećanja i na dostojanstven način potvrditi da su njihovi dostojni potomci“, rekao je Stikić.

Nakon Nikšića slijede koncerti na Zlatiboru, u Herceg Novom, Požarevcu, Banja Luci, Subotici…

Od prve generacije učesnika kampa na Krfu, rekao je đakon Vladimir Radović, generalni sekretar Društva, danas imaju profesore i vaspitače u tom kampu. Desetogodišnje iskustvo, istakao je Radović, pokazalo je da je boravak tokom 15 dana na Krfu prekratak s obzirom kakva iskustva, znanja i vještine koje stiču djeca.

„Ta djeca koja prožive tih 15 dana na Krfu više nisu djeca, vrate  se ljudi“, rekao je đakon Radović.

Biljana Brašnjo

video:RTNK

foto: screenshot/plakat

NIKŠIĆ PROGNOZA