(VIDEO) U Nikšićkom pozorištu otvorena izložba arhivske i foto građe „Lubarda, sasvim lično“

U okviru programa Nikšićka kulturna scena, u foajeu Nikšićkog pozorišta, otvorena izlozba arhivske i foto građe „Lubarda, sasvim lično“. Organizatori su Opština Nikšić, JU Muzeji i galerije Nikšić i Legat Petra Lubarde iz Beograda.

Arhivska i foto građa, u postavci „Lubarda, sasvim lično“, prevazilazi okvire uobičajnog kulturnog događaja i zaslužuje posebnu pažnju jer neporecivo referiše o ličnosti poznatog slikara i osvjetljava njegovu istorijsku i umjetničku ulogu u našoj kulturi i duhovnosti.

Istorijska, arhivska građa Legata Petra Lubarde i predstavlja vrijedan informativni materijal za proučavanje njegovog djela i lika.

Dokumetnaristička priča „Lubarda, sasvim lično“ koja pruža temeljniji uvid o ličnom životu i osjećanjima jednog od najznačajnijih predstavnika moderne umjetosti XX vijeka, nastavak je saradnje Nikšića i Beograda, odnosno Ju Muzeji i galerije Nikšić i Kuće Legata Petra Lubarde.

Postavka „Lubarda, sasvim lično“ koncipirana je u pet cjelina: Porodica, Umjetnost, Crna Gora – „Sumrak Lovćena“, Izrazi saučešća i Petar i Vera. Pojednini segmenti bogate arhivske građe o životu i karijeri poznatog umjetnika, njegovoj porodici, kulturnim obracima kojima je pripadao i društveno političkim stavovima koje zastupao prvi put su predstvaljeni publici u Crnoj Gori, kazala je autorka izložbe Katarina Ćurić,master istoričarka arhivistkinja u Kući legata Beograd.

Lubarda je prve likovne kreacije započeo u Nikšičkoj gimnaziji, da bi kasnije stvorio velika djela, postao slobodni vizinar, istinski umjetnik i tvorac autentične umjetnosti, koja je filozofski i duhovni prikaz jedne kulture i vremena.

Izlozba arhivske i foto građe „Lubarda,sasvim lično“ u foajeu Nikšićkog pozorišta biće otvorena deset dana.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA