(VIDEO) U Nikšićkom pozorištu održana Svečana akademija „U čast Luči kamenoga mora“

U organizaciji Javne ustanove Muzeji i galerije Nikšić a povodom 210 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, u Nikšićkom pozorištu održana Svečana akademija „U čast Luči kamenoga mora“ u režiji Gorana Bjelanovića.

Svečanu multimedijalnu akademiju „U čast Luči kamenoga mora“ posvećenu Petru Drugom Petroviću Njegošu, velikanu naše istorije i evropske književnosti, besjedom je otvorio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Multimedijalna predstava „U čast Luči kamenoga mora“ za reditelja Goran Bjelanovića dostojan je način da se pokloni jednom od najvećih pjesnika evropskog romantizma i državniku koji je utemeljio Senat, Gvardiju, perjanike i prve škole u Crnoj Gori.

Petar Drugi Petrović Njegoš, pjesnik, filozof i teolog, istorijska je i književna vertikala Crne Gore, a akademija „U čast Luči kamenoga mora“ je umjetnički prikaz te snažne i slojevite ličnosti, istakla je, u ime organizatora, nikšićkog Muzeja, direktorica Vesna Todorović.

Akademiju čine izvod iz „Gorskog vijenca“ i „Luče mikrokozma“ i isječci iz filma „Njegoš“ Velimira Stojanovića. U programu su učestvovali Nebojša i Marija Kundačina, Lazar Nikolić, Ivana Žigon, Nela Terzić, Staša i Goran Bjelanović, Miljana Vlahović, Aleksandra Vojvodić Jovović, sopranistkinja i Maksim Vojvodić, guslar. Akademiju „U čast Luči kamenoga mora“ organizovali su Opština Nikšić i Javna ustanova Muzeji i galerije Nikšić.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA