(VIDEO) U Nikšićkom pozorištu izvedena monodrama „Nadežda Petrović“

Na sceni Nikšićkog pozorišta izvedena monodrama „Nadežda Petrović“, autorski projekat Biljane Đurović, dramske umjetnice i profesorice na Fakultetu savremene umjetnosti Beograd. Predstavu je režirao Božidar Đurović.

Biljana Đurović, u autorskom projektu – monodrami Nadežda Petrović, koji je lament srpskim sinovima stradalim tokom balkanskih i Velikog rata, osvjetljava manje poznatu, humanitarnu stranu, znamenite slikarke, koja je prije svega bila altruistkinja i rodoljub.

Radnja se odvija tokom poslednjeg dana života Nadežde Petrović, u bolnici u Valjevu, trećeg aprila 1915. godine, a tiče se razmišljanja na temu odnosa života i smrti i preispitivanja moći i nemoći umjetnika i umjetnosti u ratu.

Monodrama je nastala na osnovu autentičnih pisama Nadežde Petrović, izbora poezije njenog brata Rastka i pjesme „Vaške“, akademika Ljubomira Simovića.

Monodramu je režirao Božidar Đurović, kostime i scenografiju uradila je Marina Vukasović Medenica, dok je autor muzike Svetislav Božić.

Biljana Đurović za ulogu istaknute slikarke, altruistkinje i humaniste Nadežde Petrović, dobila je šest međunarodnih nagrada.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA