(VIDEO) U Nikšićkom pozorištu Ansambl „Venac“ izveo koreodramu „700“

Ansambl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije „Venac“, izveo je sinoć, u Nikšićkom pozorištu, u okviru manifestacije “Dani svetog Vasilija Ostroškog”, koreodramu „700“, posvećenu sedam  vjekova dugoj istoriji manastira Gračanica.

To  je prva koreodrama narodne igre, koja izlazi iz koncepta dosadašnjih folklornih programa. U nedostatku razvijene scenske forme ovog oblika u oblasti umjetničke narodne igre, ovaj projekat može biti okarakterisan i kao mjuzikl narodne igre na osnovama nematerijalnog kulturnog nasleđa i prelomnih istorijskih tačaka, kaže autor i koreograf Miloš Cile Mitić.

Radnja hronološki prati porodicu Radović iz sela Sušice pored Gračanice, čiji se članovi nalaze u osnivačkoj „Gračaničkoj povelji“ kralja Milutina ispisanoj na zidu samog hrama. Kroz najbitnije istorijske događaje naroda sa tog prostora oslikana je sudbina običnog čovjeka sa fokusom na narodnu igru, pjesmu i scenski pokret. Kroz to putovanje publiku vodi mladić iz porodice Radović koji u dašnjem vremenu dolazi na razgovor za vizu u jednu od ambasada u Beogradu, gdje se, izazvan pitanjem službenice da li se gračanice uopšte nalazi u Srbiji, prisjeća porodične istorije kroz sedam vjekova manastira.

Koreodrama „700“ korespondira sa onim što je u suštini misija ansambla „Venac“ – da na profesionalan način, po evropskim i svjetskim standardima, primjenom novih tehnologija i savremenim pristupom, predstavlja, promoviše i čuva  nematerijalno kultruno nasljeđe Kosova i Metohije.

Prepuna sala i ovacije publike obilježili su gostovanje u Nikšiću, a sa istim emocijama ispraćeni su njihovi nastupi u Beogradu, Banja Luci, Novom Sadu, Gračanici, Čačku, Nišu.

Gosti iz Gračanice su, tokom boravaka u Nikšiću, održali radionicu Lakog kola sa Kosova i Metohije članovima KUD Zahumlje. Radionica je segment novog projekta ansambla „Venac“ koji ima za cilj promociju Lakog kola u centralnoj Srbiji i regionu.

Nastup ansambla „Venac“, u Nikšićkom pozorištu, organizovale su, u  okviru manifestacije “Dani Svetog Vasilija Ostroškog”, Crkvena i Opština Nikšić.

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA