(VIDEO) U Gradskoj kući predstavljena knjiga “Hodočašće u Sodomu”

Drugog dana manifestacije “Karneval romana”, u Gradskoj kući, predstavljena knjiga “Hodočašće u Sodomu” Jovice Aćina, prvog laureata nagrade Miodrag Bulatović, koju je ustanovila JU Narodna bibiloteka Njegoš.

Jovica Aćin, autor brojnih eseja, priča i romana, koji se iz knjige u knjigu, iz žanra u žanr preobražava, govorio je o tematici i dramskoj strukturi nagrađene knjige “Hodočašće u Sodomu”. Nizovi duhovitih, stairičnih, provokativnih priča, na granici grotesknog, preobražavaju se i slivaju u romanesknu strukturu, u čijoj osnovi je efektno, pripovjedačko, istraživačko i neizvjesno hodočašće.

Moderator, profesor Alaksandar Jerkov naglasio je da je Aćin, tvorac značajnog književno vrijednog opusa, dostojan dobitnik prve nagrade Miodrag Bulatović, koju je u okviru “Karnevala romana” ustanovila JU Narodna biblioteka Njegoš.

Roman “Hodočašće u Sodomu”, u čijem je fokusu tragična borba za opstanak, obiluje polemičnim, vrtložnim i neizvjesnim pričama, proizvod je književnog višeglasja. Uloga književnosti je da uvaži različitosti, podsjeti na prošlost, upozori i razvredi, dok tajne sakrivene između korica, čitaoci treba sami da otkriju i rastumače smatra Aćin.

Jovica Aćin, prevodilac brojnih djela i kompletnog Kafkinog opusa, pored uredničkog, esejističkog, pripovedačkog posla, priredio niz vrlo zanimljivih temata o vrtovima, lavirintima, ogledalima i demonima. Autor je romana Srodnici, Pilot tramvaja, Polazaći od kraja svijeta i Dozvola za bicikl. Dobitnik je Njegoševe i brojnih drugih nagrada.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA