(VIDEO) U Društvu „Sveti Đorđe“ zadovoljni programom realizovanim u prošloj godini

U Društvu „Sveti Đorđe“ zadovoljni programom koji su realizovali u prošloj godini, u januaru planirana promocija knjige mr Milorada Durutovića.

U Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ zadovoljni su programom koji su realizovali u prethodnoj godini. Nadaju se da će i ova godina za njih biti uspješna, iako djeluju u uslovima koji ih finansijski ograničavaju kada je u pitanju organizovanje kulturno-umjetničkih sadržaja.

Registrovano kao nevladino udruženje sa ciljem unapređenja odnosa i saradnje crnogorskog i ruskog naroda prvenstveno na polju kulture, Društvo „Sveti Đorđe“ je za više od sedam godina postojanja, okupilo oko 400 članova. Aktivnosti se odvijaju kroz tribine: književnu, istorijsku i duhovnu u okviru kojih su, i u 2023. godini, organizovali brojne promocije, predavanja, tribine, izložbe, projekcije filmova, postajući nezaobilazan centar kulturnih dešavanja u Nikšiću, pa i šire. Potvrda tome su priznanja koja su stigla tokom prošle godine od brojnih književnika, pjesnika, kulturnih poslenika iz Crne Gore i regiona, a kao plod njihovih aktivnosti Velimir Kasalica, upravnik Društva, je dobio priznanje od Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, uz to postao je i član Matice srpske iz Novog Sada, najstarije srpske ustanove kulture.

Zahvaljujući kvalitetnim i brojnim događajima, koje organizuju u saradnji sa Ruskim centrom pri Filološkom fakultetu u Nikšiću, Maticom srpskom – Društva članova u Crnoj Gori, NVO Pandurica i drugima, nikšićka publika bila je u prilici da vidi i čuje brojna priznata imena iz oblasti svojih djelovanja: prof. dr Anu Mumović, Igora Damjanovića, Pericu Đakovića, doc. dr Jelenu Gazdić, Nevena Milakovića, Savu Radulović, Ranka Mićanovića, prof. dr Radoja Golovića, Ivicu Kuzmanovića, Aleksandra Živkovića, sveštenika Gojka Perovića, mr Rada Bulajića, dr Duška Babića, prof. dr Aleksandra Popovića, Dragana Lakićevića, prof. dr Jelicu Stojanović, prof. dr Draga Perovića. Održan je i koncert mladih guslara na kojem su nastupili članovi Škole gusala, koja postoji pri Društvu „Sveti Đorđe“.

U Društvu su, potom, gostovali: Pavel Bušujev, savjetnik za kulturu u Ruskom domu u Beogradu, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Milorad Jevrić, Andrija Terzić, sveštenik Jovan Plamenac, pjesnik Bojo Pižurica, predstavljeno je Miroslavljevo jevanđelje i Psaltir srpski. Kalendarska godina privedena je kraju promocijom knjige „Braća na lomači“ Janka Jelića, gostovanjem prof. dr Milimira Mučibabića, prof. dr Miloša Kovačevića, Nenada Milkića. Svoja izdanja predstavila je Matica srpska uz učešće: prof. dr Dragana Stanića, Selimira Radulovića.

Promocija knjige mr Milorada Durutovića – „Orfej u svijetu crnog erosa“ biće prvi događaj u Društvu „Sveti Đorđe“ u januaru, a planirano je i gostovanje književnice Ljubice Kubure. Početkom februara Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori i Društvo „Sveti Đorđe“ organizovaće omaž nedavno preminulom piscu Petru Sariću, a ni ove godine neće izostati obilježavanje Dana slovenske pismenosti i kulture i popularna Škola srpskog jezika za strance.

U Društvu s ponosom ističu uspjehe koji postižu članovi Škole gusala „Sveti Đorđe“, koji su na saveznom takmičenju mladih guslara opet osvojili tri prva mjesta.

Vjeruju da će, pored finansijskih problema, i u ovoj godini, zadržati nivo u kvalitetu kulturnih dešavaja, a sve na radost članova, prijatelja i poštovalaca Društva.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA