(VIDEO) Treće večeri Festivala glumca izvedena predstava „Brod za lutke“

Predstava „Brod za lutke“, sa kojom je nastupilo Narodno pozorište iz Bitolja na trećoj večeri Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću, nastala je po tekstu pjesnikinje, dramaturškinje, scenaristkinje Milene Marković, a u režiji Kokana Mladenovića, poznatog pozorišnog reditelja, koji sa uspehom režirao u  pozorištima Srbije, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Ovaj tekst Milene Marković radile su brojne pozorišne trupe i za to bile nagrađivane na različitim festivalima, a na sceni bitoljskog pozorišta postavljen je u junu ove godine.  

„Brod za lutke“ je, po mišljenju Kokana Mladenovića, priča o jednoj ili svim ženskim sudbinama, ili svim ljudskim sudbinama – kako jedna žena doživljava svoj život kao niz neostvarenih bajki.

„U događajima svog života prepoznaje obrazac bajki, onih stvarnih koje nas uče da život nije nimalo lijep, da u njemu postoje vještice i zli čarobnjaci, opasna čudovišta, koja nas čekaju u nekim mračnim sobama na kraju hodnika, na kraju svega ovoga“, ocijenjuje Mladenović, dodajući da bajke bez srećnog kraja obilježavaju život ljudi na ovim prostorima, gdje se sve dešavalo posle raspada zemlje, sa urušavanjem ekonomskog i političkog sistema i stvorilo ljude koji žive nesrećni život.

„Potraga za smislom sopstvenog života u nizovima padova je ono što ovu poeziju Milene Marković čini veličanstvenom, i kao književno i kao scensko djelo“, zaključuje Mladenović.

O provokativnom, otrježnjućem tekstu Milene Marković, čije svaralaštvo ruši mitove, stereotipe, nanovo kreira stvarnost kroz potresne i snažne slike, bilo je riječi sa akterima predstave.

Zamišljenost nameće pitanja dekonstrukcije mita, kako se ostvariti kao ličnost u okvirima zadatih modela, da li je svijet, prepun površnosti, banalnosti, težnjom za moći, tijesan za kreativne i osjetljive ličnosti koje tragaju za spoznajom suštine življenja. 

U razgovoru su učestvovali: Ognen Drangovski, Viktorija Stepanovska Jankulovska koja je, u ovom komadu, iznijela više likova: Zlatokosu, Palčicu, princezu, ženu, Ilina Čorevska, Valentina Gramosli, Petar Gorko;  o tome kakav je položaj umjetnosti u našem vremenu komentar je dala Sandra Gribovska Ilievska.

Ostali dio glumačka ekipe čine: Katarina Anevska Drangovska, Marjan Georgievski, Filip Mirčevski, Živko Borisovski, Petar Spirovski, Martin Mirčevski, Nikola Projčevski, Nikola Stefan.

Za scenografiju je bio zadužen Valentin Svetozarev, kostimografiju Aleksandra Pecić Mladenović, kompozitor je Dimitar Andonovski, a koreografija Andrea Kulešević.

Senka Čolović Šumić

video:RTNK

foto:Nikšićko pozorište

NIKŠIĆ PROGNOZA