(VIDEO) Tode Nikoletić i Peđolino: Kroz festival „Autor na korzu“ Nikšić živi kulturu

Gosti sinoćnje večeri međunarodnog festivala knjiga ,,Autor na korzu“ bili su dječji animator Predrag Vuković Peđolino i pisac Tode Nikoletić. Njihov performans ili, kako kažu, šou za djecu, ispratila je brojna nikšićka publika, zbog čega iskazuju posebno zadovoljstvo zbog nastupa na ovom festivalu.

„Važno nam je da smo kroz igru nametnuli jednu pedagošku predstavu u kojoj su djeca lako mogla da prepoznaju šta je dobro, a šta ne. Ono što je najvažnije jeste da je predstava bila interaktivnog karaktera“, kaže Tode Nikoletić. Njegov kolega – djeci, a i odraslima –  poznat pod nadimkom Peđolinom kaže da su sinoć mogli ostati još satima na trgu jer je sve odzvanjalo od dječije igre i graje, na šta su ponosni.

Posebno ističu značaj jedne književne manifestacije kakva je „Autor na korzu“. Nikoletić smatra da je istinski potrebna gradu u njegovom kulturnom uzdizanju:

„Izvesti kulturu na ulicu i tu tražiti adekvatan odgovor na nju – tu je suština ove manifestacije“, tvrdi Nikoletić, dodajući da se Nikšiću upravo na trgu trenutno događa kultura.

„Kada vas djeca prepoznaju na ulicama, znate da ste učinili nešto dobro“, zaključuju naši sagovornici za kraj razgovora. Kažu da se Nikšiću i nikšičkoj publici nanovo vraćaju, na radost djece svih uzrasta ali i odraslih.

Nevena Brkuljan

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA