(VIDEO)„Tinina vječnost“ zbirka stihova o sestrinskoj ljubavi i povezanosti

Javna ustanova (JU) Narodna biblioteka „Njegoš“ organizovala je u Nikšiću promociju knjige „Tinina vječnost“ autorke Violete Golubović.

Violetu Golubović naši sugrađani prvenstveno znaju kao socijalnu radnicu, uz to ona je doktorantkinja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, nedavno je inicirala kod Ministarstva pravde Crne Gore izmjenu zakonodavnog okvira u cilju suzbijanja problema vršnjačkog nasilja; redovna je profesorica na Policijskoj akademiji na predmetu Taktička komunikacija i sprečavanje konflikata, autorka brojnih naučnih radova, stručnih priručnika, član Književne zajednice „Vladimir Mijušković“.

Zbirku poezije „Tinina vječnost“ napisala je sa željom da oda pomen i ostavi pisanu riječ kao uspomenu i sjećanje na prerano preminulu sestru Valentinu – Tinu, koja bi ovog oktobarskog dana proslavila svoj  rođendan.

O pjesničkom prvencu Violete Golubović govorio je recenzent knjige Miloš Kecojević, koji je kazao da autorka na otvoren način prenosi svoj unutrašnji, duševni bol za sestrom i dijeli ga sa čitaocem.

„Violeta Golubović je u svojoj knjizi „Tinina vječnost“ svrstala brojne trenutke koje su zajedno prolazili, Tina i ona, a koje su refleks prethodnog perioda i trenutnog emocionalnog stanja. Pjesnikinja rađa i razrađuje misao, kritičar je objašnjava, a čitalac dovršava“, rekao je Kecojević.

Prof. dr Dragan Koprivica je ocijenio da je ova knjiga nevidljivim književnim i ljudskim tokovima vezana za rusku književnost i Puškina, koji je napisao da je svojom književnošću sebi podigao spomenik nerukotvorni – a to je poezija. Violeta je ovom knjigom, smatra Koprivica, podigla spomenik svojoj sestri Valentini.

„Ovo je Violetina prva knjiga kojom je učinila mnogo više nego što treba za prvu knjigu. Kroz nju postoji čitava lepeza divnih, ozbiljnih stihova jedne inteligentne mlade žene koja nije dozvolila da pišući o svojoj voljenoj sestri zađe u prostore koji ne dolikuju poeziji, jer o nekome možete da pišete iz najveće ljubavi, a da to ne valja ništa. To je strašni rizik koji se javlja pred piscima, ovdje se desio zlatni spoj da je Violeta pisala sa bolom, a uspjela je da iznese svoju emociju na uspješan pjesnički način“, naglasio je Koprivica. 

Po mišljenju književnika Rodoljuba Ćorića poezija Violete Golubović je ispletena tananim, emotivnim nitima sjećanja, bola i žala za prerano nestalom sestrom, na najfiniji način kao harfa antičke mitologije apolonijski tanano stihom pripovjeda o sestrinskoj ljubavi i povezanosti.

„Taj neprebol ostavlja neizbrisiv, vječni trag kroz poeziju sklopljenu između korica ove knjige. Sestra je imenica koja nema zamjenicu, kaže Violeta i nastavlja: Ima te u oblaku i kapi kiše, u mjesecu i zvijezdama svim, u suncu i svakom zraku, u dugi i maslačku. Ima te. Neprihvatanjem da je Tina dio velike tame, već naprotiv zauzela je gard i stala u odbranu svega onoga što je činilo jedno tkivo, jedno biće i nadasve jedna duša voljeno i besmrtno kako i pripovjeda naša hrišćanska vjera“, konstatovao je Ćorić.

Za autorku knjige teško je i odgovorno obratiti se, kako je saopštila, iz dva razloga: rođendana njene sestre, koji će od večeras pamtiti po knjizi i njenoj vječnosti, a drugo je što se to dešava u Nikšiću, gradu koji nosi u srcu.

„Od mene nikad nećete čuti da je moja Tina umrla, ja ću vam reći da je moja Tina živjela i da će vječno da živi dok ima nas koji je volimo i koji je se sa ljubavlju sjećamo. Danas je mojoj Tini rođendan, dan koji je jako voljela, danas, Tina, slavimo tebe, slavimo tvoj osmjeh, tvoju dobrotu, slavimo što smo imali privilegiju da budeš sa nama i budeš dio naših uspomena i sjećanja“, kazala je Violeta Golubović.

Autorka je na promociji kazivala stihove iz zbirke, a događaj je uz zvuke gitare upotpunio muzičar Marko Šćepanović.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA