(VIDEO) Susret: Naod Zorić

Umjetnik Naod Zorić,  dobitnik je  Trinaestojulske nagrade  za likovnu izložbu „Slike i crteži“ za 2023. godinu.  Laureat   je više  značajnih nagrada,   samostalno je  izlagao 47 puta u  u Crnoj Gori i inostranstvu.  

Živi i stvara u Kolašinu, a  njegova djela se   nalaze u  brojnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama.

Likovna umjetnost u Crnoj Gori snažno je utemljena zahvaljujući osobenim  stvaraocima, a jedan od njih, Naod Zorić, u istoj mjeri i crtač i slikar,  snagom znanja i trodecenijskog iskustva, autentičnim,    suptilnim i  stamenim  likovima  crnogorskih gorštaka, izboranih lica,  oživljava, ne tako davno, čojsko  i junačko vrijeme.  

Umjetnik  koji drži do  kontinuiteta, što se na njegovim radovim i vidi,  smatra da je  obaveza i odgovornost svakog stvaraoca  da vrati dug svojoj zemlji  a potvrda takvog pristupa  i rada  je Trinastojulska nagrada.

Sve svoje  izložbe  Zorić naslovljava sa  “Slike i crteži”. Njegov likovni  svijet, počiva na nenametljivoj, bravuroznoj liniji, koja vješto meandrira i definiše unutrašnji prostor crnogorskog čovjeka.

Svoje stvaralaštvo  doživljava  kao   neposrednu i  radosnu  igru i  bez uljepšavanja,  ovjekovječuje  prepoznatljivi,   emotovni,  epski  i lirski svijet – Crnu Goru, svoje korjene i pretke.

Zorić, član  prve generacije  Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, diplomirao  je 1993. u klasi  profesora Dragana Karadžića, a dvije godine kasnije završio je postdiplomske studije na FLU  Beograd,  kod profesora Radomira Reljića.

Dobitnik je  nagrada za crtež  i sliku  FLU Cetinje, nagrade za sliku  XXV-og Hercegnovskog salona i  nagrade „Milunović, Stijović, Lubarda“ ULUCG.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA