(VIDEO) Srbski pravoslavni pojci nastupili pred nikšićkom publikom

U prepunoj sali Nikšićkog pozorišta, koncertom „Čuvajmo svoje nasleđe“, gostovao je poznati a kapela sastav Srbski pravoslavni pojci iz Beograda. Događaj je organizovan u okviru novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2023.

Iz ljubavi prema Crkvi, svom rodu, kulturi i nasleđu, muzički sastav Pravoslavni srbski pojci oformila su, 2011. godine, četvorica kolega studenata sa Teološkog fakulteta u Beogradu, prvenstveno sa željom da poju na crkvenim bogosluženjima. Kako je prijateljstvo raslo, množile se ideje, bogatio repertoar pjesama, povećavao broj angažmana, tako se i proširivao broj članova, pa pored teologa, među njima su sada i profesori muzike, pravnici, filolozi, komunikolozi.  

Pred nikšićkom publikom nastupilo je sedam pojaca od kojih: četiri muška i tri ženska vokala. Koncert, u trajanju i od sat i po vremena, bio je podijeljen u tri segmenta: duhovni, nacionalni i etno, navodi Marko Kačarević, idejni tvorac i osnivać Srbskih pravoslavnih pojaca.

Osim što jedan njihov album nosi naziv „Čuvajmo svoje nasleđe“, taj poziv je, ujedno, i slogan ovog sastava od samog osnivanja.

Tokom 12 godina veoma uspješnog angažmana, Srbski pravoslavni pojci su nastojali da uljepšaju i što veći broj manifestacija, održavši brojne koncerte, akademije, nastupe, među kojima će ovaj u Nikšiću publika, zasigurno, dugo pamtiti. S ponosom ističu da, već, pet godina, organizuju kampove srpske tradicionalne muzike, a saznajemo i da su osnovali besplatnu muzičku školu etno i horskog pjevanja, te prvi internet radio srpske tradicionalne muzike.

Poslije bloka duhovnih pjesama, kojima su uznijeli slavu i hvalu Bogu, ogromnu ljubav prema rodu i narodu, našoj tradiciji i nasleđu, iskazali su kroz pjesme nacionalnog i etno karaktera. Nizale su se: To se Gospod uselio u me, Hajte braćo beloj crkvi, Pobedna pesma. Poseban akcenat stavljen je na pjesme o Kosovu i Metohiji: Kasaba, Pećka kandila, Suza Kosova, pjesme koje govore o junacima srpskog naroda kroz istoriju: Vila sa Košara, Vojvoda Stepa na konju jaše, do poznatih pjesama sa prostora Crne Gore: Gledala sam s Koma plava, Onam onamo, i brojne druge. 

U spektakularnom koncertu nastupili su članovi pojačkog sastava, koji su porijeklom iz raznih krajeva Srbije: Branko Tadić, Milica Šarenac, o. Stefan Milovanović sada sveštenik u Beranama, Nina Gavran Živković, Radovan Žižović, Dora Mako, Marko Kačarević, a u nekoliko pjesama pratio ih je tapandžija Petar Janković. Prepoznajući njihov iskreni trud i ljubav za očuvanje našeg muzičkog nasleđa, publika je Srbske pravoslavne pojce pozdravila dugim i srdačnim aplauzima, pjevajući jednog srca, zajedno sa njima.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA