(VIDEO) „Scribit mirum in modum“ roman o intimnom i zastrašujuće bolnom iskustvu

U Gradskoj kući, u okviru programa Nikšićka kulturna scena predstavljen roman prvjenac „Scribit mirum in modum“ autora Mirka Pavićevića. Organizator je JU Narodna biblioteka Njegoš.

Mirko Pavićević posežući  za tajnom iz lične memorije, ali i impulsima iz kolektivne, napisao je emotivno štivo „Scribit mirum in modum“, sastavljeno iz više poglavlja, međusobno skladno umreženih i povezanih u romanesknu cjelinu. Djelo, sa istaknutom psihološkom i fantastičnom crtom, duboko rastresa tajnu autorovog oca, Milorada, koji je sebi oduzeo život, pod nerazjašnjenim okolnostima i koji okajava grijehe na onom svijetu. Roman prerasta uske okvire i prožima teme odrastanja, očekivanja, vršnjaškog nasilja, bavi se ulogom i značajem porodice i drugim temama koje se tiču savremenog čovjeka. „Scribit mirum in modum“  je ispovijest i biografija, u kojoj nam autor dozvoljava da uđemo u njegove najintimnije djelove.

„„Scribit mirum in modum“ znači pišem na čudan način i zaista sam pisao tako, ne bavim se teorijom književnosti, jednostavno sam neko ko želi i umije nešto da kaže a tu moju intimu sam ogolio i pretočio na papir.

Prvi dio romana posvećen je pokojnom ocu i njegovoj priči, koji se u nekom tamo svijetu, suočava sa našim svakodnevnim problemima, sa brojnim stvarima koje nije znao o  svojoj djeci, supruzi, porodici i drugim. Dušu sam ostavljao dok sam se toga prisjećao.

Drugi dio romana odnosi se na probleme koji su se dešavali mojim prijateljima i poznanicima, u kojim sam i sebe mogao da pronađem.

Važna je lična poruka da sam svima oprostio zla koji su mi na bilo koji način nanijeta i da je porodica najvažnija i najbitnija u životu svakog čovjeka“, istakao je autor.

Roman „Scribit mirum in modum“ je monološko – asocijativno pripovjedanje, koje godi, ali  u izvjesnoj mjeri i zbunjuje i traži posvećenog čitaoca, jer nije štivo razbibrige, već emotivna priča, o svakodnevnim problemima sa kojim se susretamo, ispričano na čudan način i sa posebnim spisateljskim senzibilitetom.

 „Ova knjiga, koju je bilo zahtjevno napisati, se nametnula, postala identitet za sebe i morala je da bude stavljena na papir. Ovdje se ne radi o nekom hermetičnom štivu, sa filozofskom porukom ili sa  elementima mističnog simbolizma, koje bi trebalo studiozno razotkrivati. Pavićević je sve direktno, jednostavno i ogoljeno napisao, dao je poruku koja vas udara direktno i nemilice i ne ostavlja porstora  za ovlašna tumačenja.

Roman „Scribit mirum in modum“ je čista emocija, stavljena na papir, nastala u vatri nadahuća, zato što je autor napisao onakvu kakva i jeste“, kazao je Drako Nikolić.

Moderatorka je bila novinarka Vanja Damjanović, dok je fragmente iz romana „Scribit mirum in modum“ čitala Lucija Strunjaš. Promociju prvog romana Mirka Pavićevića, u okviru repertora za jun programa Nikšička kulturna scena organizovala je NB Njegoš.

Jovan Džodžo

Foto, video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA