(VIDEO) Sabrat manastira Teze Rišar održao predavanje u Nikšiću

U okviru majskog repertoara Nikšićke kulturne scene, predavanje „Monaški život i traganje za mirom“ održao je Brat Rišar iz manastira Teze.

Predavanje je organizovala Crkvena opština Nikšić.

Govoreći o manastiru Teze i Teze duhovnosti, teolog Miloš Nenezić je naveo da je ovu zajednicu 1940. godine osnovao brat Rože, kupivši u istoimenom selu, u Francuskoj, kuću u kojoj je pružao pomoć izbjeglicama Jevrejima, koji su bježali pred nacistima. Kasnije je pomagao djeci bez roditelja, a vremenom su mu se pridruživali mladi ljudi, tako da se 1949. godine nekoliko njih, koji su bili protestanti, zavjetovali na cjelomudrenost i zajednički život u jednostavnosti.

Brat Rišar – teolog, pisac, socijalni radnik, više od četiri decenije je sabrat monaške zajednice Teze. Od 1987. godine posjećuje Srpsku pravoslavnu Crkvu, poznavao se sa Patrijarhom Pavlom, Mitropolitom Amfilohijem i drugim arhijerejima, sveštenicima i teolozima naše Crkve. 2011. godine održao je predavanje u Cetinjskoj Bogosloviji, govoreći na temu „Manastir Teze kod Liona – mjesto hrišćanskog susreta“, a ovom prilikom izlagao je o „Monaškom životu i traganju za mirom“, napominjući da je traganje za mirom osnova hrišćanskog i monaškog života.

Brat Rišar je dio predavanja posvetio osnivaču Tezea, bratu Rožeu, koji je, živeći u teškom vremenu I svjetskog rata, bio zaokupljen mišlju: zašto hrišćanski narodi, poput Njemaca, Francuza i drugih, iako vjeruju da je Bog ljubav, ratuju. U svojim spisima ostavio je i razmišljanja o tome šta, pored slobode i individualizma, znači pripadati jedni drugima, jer smo kao ljudi pozvani da budemo braća i sestre. Iz tog razloga napustio je rodnu Švajcarsku i uputio se u Francusku sa namjerom da obnovi zajednički hrišćanski život, u Tezeu, i da taj skromni, jednostavni život bude posvećen miru i solidarnosti sa drugima.

Šezedesetiih godina Teze postaje poznatiji, raste broj mladih posjetilaca, dolaze takođe crkveni poglavari, Kanterberijski nadbiskupi, luteranski biskupi. Već decenijama je simbol međuhrišćanskog susretanja mladih, koji se  od 1998. organizuju, oko Nove godine, u velikim evropskim centrima. I Hodočašće povjerenja na zemlji je, takođe, radi mira, a učesnici su smješteni kod porodica, što je, smatra brat Rišar, takođe, doživljaj Crkve kao zajednice svih naroda.   

Kao sabrat Teze zajednice, Brat Rišar je sarađivao i njeguje kontakte sa Patrijarhom Vartolomejem, Patrijarhom Kirilom, Arhiepiskopom albanskim Anastasijem, Mitropolitom Serafimom iz Rumunske Crkve. Njegovao je prijateljstvo sa Episkopom Lavrentijem i Mitropolitom Amfilohijem.

Po održanom predavanju, publika je uputila nekoliko pitanja Bratu Rišaru.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA