(VIDEO) Roman „Pecirakija“ Gojka Čelebića promovisan u Nikšiću

Roman „Pecirakija“ pisca i diplomate Gojka Čelebića predstavljen je u Gradskoj kući. Promociju je, u okviru julskoj repertoara Nikšićke kulturne scene 2023. organizovala Javna ustanova (JU) Narodna biblioteka „Njegoš“.

Pisac i diplomata, doc. dr Gojko Čelebić ostvaren je u žanru romana, pripovjetke, eseja, drame, poezije, teorije književnosti i diplomatske literature. Autor je više od 40 knjiga, dobitnik Trinaestojulske nagrade, poznat i kao bivši ministar kulture u Vladi Crne Gore. Njegova djela, čulo se u uvodnom dijelu večeri, tematski su orijentisana na krizne situacije ljudske sudbine i prate  kretanje čovjeka po rubu. Riječ je o autoru izuzetne umjetničke snage i pripovjedačkog djela, koje spada među najobimnije opuse jugoslovenske književnosti, navela je Lucija Strunjaš, moderatorka večeri.

Književni kritičar mr Aleksandar Ćuković, koji je autor studije o Čelebićevom pjesništvu i  priređivač izdanja njegove sabrane poezije, zapaža da je, upravo, djelom „Pecirakija“ autor pokazao moć i ljepotu kratkog romana. Smještajući zbivanje događaja u vrijeme pohoda na Skadar, pisac glas daje Crnogorki, skrajnutoj ženi, nerotkinji koja je kuću dijeli sa drugom ženom, dovedenom da rodi. Dobijajući riječ ona priča svoju stanu priče, što je smatra Ćuković, specifičnost po sebi.

Čelebić je naveo ova knjiga predstavlja omaž veoma zahtjevnoj kratkoj formi romana, koja traži veliku umjetničku snagu i koncentraciju, a koja je njemu kao stvaraocu veoma bliska.

Na zadovoljstvo publike pročitan je odlomak iz promovisane knjige.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA