(VIDEO) Projekat Filološkog fakulteta: Panel diskusija „Čitanje u osnovnoj školi“

Nakon dvije uspješne sesije koje su se bavile razvojem pretčitalačkih i čitačkih vještina na predškolskom i ranom školskom uzrastu, Filološki fakultet je panel diskusijom „Čitanje u osnovnoj školi“ nastavio realizaciju projekta „Čitanje u obrazovnoj vertikali“, koji ima za cilj da, iz različitih uglova, ukaže na značaj usvajanja vještine čitanja i razvoja čitalačke pismenosti na svim nivoima obrazovanja – od vrtića do završetka studija.

Prihvatajući činjenicu da je čitalačka pismenost ključna sposobnost u savremenom dobu, te da u crnogorskom obrazovnom kontekstu još uvijek nije na zavidnom nivou, razmjena znanja i iskustava u formi predavanja i panel diskusija nametnulo se kao dobro rješenje u kontekstu podizanja svijeti o značaj čitanja i mogućnosti razvoja i unapređenja čitalačke pismenosti kroz obrazovni sistem.

„Nakon dvije uspješne sesije usmjerene na razvoj pretčitalačkih i čitačkih vještina na predškolskom i ranom školskom uzrastu, naredna faza Projekta fokusirana je na razvoj čitalacke pismenosti u osnovnoj školi“, istakla je prof. dr Dušanka Popović, autorka i koordinatorka Projekta.

Predavanjem na temu „Mostovi kao poetičko izvorište Andrićeve proze“ univerzitetska pofesorica, doc. dr Olga Vojičić Komatina otvorila je diskusiju o programskim djelima u osnovnoškolskom kurikulumu i načinima njihove interpretacije, a na njeno izlaganje nadovezala se mr Vera Mićunović, iz škole “Olga Golović” koja je govorila o razvoju  čitalače pismenosti kroz projektnu nastavu u starijim razredima osnovne škole.

Učesnica sesije bila je i Sara Šćepanović, studentkinja druge godine master studija Studijskog programa Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i autorka naučnog rada „Pripovjetke Laze Lazarevića“.

Vodeći se sloganom Dijelimo znanje, projekat „Čitanje u obrazovnoj vertikali“  u nastavku donosi još mnogo interesantnih tema, zanimljivih panelista i primjera iz nastavne prakse, a sve u cilju afirmacije i promocije čitanja i čitalačke pismenosti kao važne jezičke vještine na polju ličnog i profesionalnog razvoja.

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA