(VIDEO) Program u Nikšiću povodom 13. jula: Dan kada Crna Gora slavi slobodu zlatnu Njegoševsku

U susret Danu državnosti Crne Gore, koji se obilježava u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je na  Berlinskom kongresu Crna Gora dobila međunarodno priznanje kao nezavisna država i istog datuma 1941. godine kada počeo opšenarodni ustanak protiv fašizma, ispred Gradske kuće u Nikšiću organizovan je bogat kulturno-umjetnički program, koji je okupio građane svih generacija.

Svečano obilježavanje Trinaestojulskog praznika organizovala je Javna ustanova (JU)) Narodna biblioteka “Njegoš” u saradnji sa Opštinom Nikšić, a moderator večeri bio je Darko Nikolić.

Nakon intoniranja himne Crne Gore, pozdravne riječi prisutnima uputile su prof. dr Tatjana Đurišić i direktorica  Narodne biblioteke “Njegoš” mr Bojana Obradović koje su istakle značaj obilježavanja ovog datuma za Crnu Goru.

“Nijedan praznik kao 13. jul ne slavi buntovništvo i samu suštinu crnogorskog nacionalnog bića. Pobuna je vjekovima taložena u crnogorsko nacionalno biće, da bi se kao vulkanska erupcija njena crvena lava izlila tog 13. jula po cijeloj Evropi. Rijetke su prilike u kojima mali i nejaki zasluže tu prestižnu funkciju onoga na koga se ugleda Evropa. Zato je 13. Jul mnogo više ood državnost praznika”, istakla je u svom obraćanju Đurišić dodajući da je tragedija da od svih nikšićkih institucija ovaj praznik slavi samo biblioteka.

Uz poruku da Crna Gora na ovaj datum slavi slobodu zlatnu Njegoševsku, Đurišić je napomenula da se ne smije izgubiti iz vida, da domovina uvijek ima lice kakvo ga napravi vladajuća ideologija.

“Predugo je crnogorska nezavisnost služila interesima jedne partije i jednog gospodara. Gruba instrumentalizacija ideje nezavisnosti i sve ono što se u ime države činilo, mnogim građanima izazvala je otpor prema Crnoj Gori, pa oni ne prepoznaju 13. jul kao svoj praznik”, istakla je između ostalog Đurišić osvrnuvši se i na politički uticaj partija koja državu i institucije stavlja u svoju službu, što kao rezultat u domovini proizvodi riku i bijes.

Obradović je podsjetila da i jedan i drugi 13. jul kao luče slobode osvetljavaju put svim prošlim, sadašnjim i budućim generacijama koje ponosno koračaju stopama svojih predaka, heroja.

“Taj herojski način djelovanja i mišljenja koji je dio naše tradicije podrazumijeva Markomiljanovsku obavezu čuvanja sebbe od drugofa, a naročito drugoga od sebe. A podrazumijeva, takođe i antifašizam kao obrazac ponašanja kojim se afirmišu sve one ljudske vrijednosti usađene našem narodu od pamtivijeka, a koje su usmjerene na borbu protiv fašizma i fašističke ideologije u kojem je sadržan veliki mehanizam zla”, kazača je Obradović.

Vrijednosti oličene u antifašizmu oslanjaju se na Njegoševski princip djelovanja i na njegovo poimanje aktivnom otoporu zlu, kao ljudske dužnosti i sudbine, navela je Obradović, dodajući da su stihovi “altirijanstvu stati nogom za vrat, to je ljudska dužnost najvetija, ideja vodilja mnogim generacijama čija je mjera antifašističko, građansko i evrpopsko društvo koje poštuje svačije pravo na slobodu”.

Obradović je podsjetila da je u borbi protiv okupatora presudan bio urođeni prkos i nepristajanje na pokornost crnogorskog naroda o čemu je posebno govorio Mihajlo Lalić u četvrtoj knjizi tetralogije.

Obilježavanje praznika obogaćeno je stihovima o domovini koje je kazivala Milica Kekić Martinović, ali i nastup KIC POP HORA “Bez dileme, antifašizam” koji već sedam i po godina u okviru istoimenog reginalno poznatog projekta širom Crne Gore i regiona pjeva antifašističke pjesme u cilju da baštine vrijednosti

Menadžer  hora Snežana Burzan Vuksanović kazala je da projekat “Bez dileme, antifašizam” podrazumijeva splet partizanskih, revolucionarnih i borbenih pjesama kojima se veliča sloboda, narodnooslobodilačka borba, revolucija i poratni period i da je ovo njihovo premijerno predstavljanje projekta pred nikšićkom publikom.

“Dijelimo različita raspoloženja sa publikom koja na naš projekat reaguje i smjehom, plačom, bodrenjem i usklicima. Često i mi zaplačemo, posebno uz pjesme “Zemjo moja”, “Hej Sloveni”, “Mlada partizanka” a te note na našem jutjub kanalu i facebook.u imaju po 200 000 pregleda, što su veliki rezultati. Publika reaguje svuda veoma slično, a nekoliko puta sam rekla da mi nismo jugonostalgičari već realisti, ali zbilja želimo da baštinimo slavnu prošlost i crnogorskih i ostalih naroda i narodnosti, da se sjećamo pakih heroja. Bez kulture sjećanja nema ni budućnosti”, istakla je Burzan Vuksanović.

Nevena Bulajić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA