(VIDEO) Premijera predstave “Heroj nacije”; Gajović počasni član glumačkog ansambla Nikšićkog pozorišta

Nova produkcija Nikšićkog pozorišta  – predstava „Heroj nacije“ po tekstu Ivana lalića, u režiji i adaptaciji Milana Neškovića, premijerno je izvedena na matičnoj sceni teatra grada pod Trebjesom.

Premijeru predstave “Heroj nacije” obilježile su emotivne reakcije glumaca i publike. U Lalićevoj drami apsurda glavnu ulogu uvjerljivo i vješto je iznio Vladan Gajović a gledaoci su aplauzima nagradili i članove  glumačkog ansambla Nikšićkog pozorišta Stevana Vukovića, Maja Stojanović  i gostujuće glumce Biljanu Keskenović i Ljubomira Bandovića.

Nikšićko pozorište u godini u kojoj obilježava 14 decenija pozorišnog života u gradu pod Trebjesom i četvrt vijeka producentskog rada, komad Ivana Lalića, uradilo je u rekordnom roku, za manje od mjesec dana.

Ta ustanova je Vladanu Gajoviću, prvaku drame Narodnog pozorišta Beograd, za glumački angažman i igru dodijelila status počasnog člana glumačkog ansambla Nikšićkog pozorišta.

“ Da sam par minuta prije završnog monologa saznao da mi je dodijeljen status počasnog člana glumačkog ansambla Nikšićkog pozorišta, sigurno bi se rasplakao. Prijatno sam iznenađen i hvala Nikšićkom pozorištu“, rekao je Gajović nakon premijere.

Zadovoljstvo premijernim izvođenjem nije krio ni režiser Milan Nešković.

„Jedna jako bolna tema, emocionalno pojačana da bi problematika prodrla do publike, tako što smo napravili sukob između masovnih medija i porodice, a ne društva. Društvo je velika riječ da bi publika mogla sa njom da se poistovjeti. Onog trenutka kada emocija nestane unutar jedne porodice, tada moramo da se zabrinemo i kao pojedinci i kao društvo. Ova predstava o tome govori. Od komedije – drame apsurda napravili smo tragikomediju. Po meni, a sudeći i po aplauzima i reakciji publike napravili smo veliki uspjeh. Hvala Nikšićanima i Nikšićkom pozorištu, koje je bilo jedno od najljepših mjesta u kojima sam do sada radio. Hvala na  ugođaju, svakodnevnim mogućnostima, hvala autorskom timu, ljudima iza scene i radujem se povratku u Nikšić, ako ga bude“, kazao je za RTNK Nešković.

“Heroj nacije” je porodična drama, komedija apsurda, utemeljena u današnjoj aktuelnoj  zbilji. Ona sagledava  razaranje jedne građanske porodice, gubitak empatije  i ljubavi prema životu i bližnjima, pod izraženim uticajem rastuće agresivnosti masmedija.

„Dugo sam u ovom poslu i  prvi osećaj, koji sam imala u ranoj fazi procesa, govorio  mi je da je u reč o emotivnoj predstavi koja će dotaći publiku. Tema  jeste univerzalna, definitivno aktuelna, a ova drama se može igrati  u svakoj zemlji regiona. Priča o raspadu porodice je potresna, ona počinje lakim notama, a završi se u jednom mračnom i teškom tonu. Izgubili smo empatičnost, brigu za druge, nije lako živjeti u ovom vremenu, nevažno da li je riječ o Crnoj Gori, Srbiji ili nekoj drugoj državi“ kazala je Biljana Keskenović.

„Ovakve vrsta predstave rade se po dva do tri mjeseca ali ova je išla dosta brzo. Tokom proba i večeras, na premijeri, članovi  asambla dali su sebe. Mislim da smo napravili dobru predstavu, o čemu svedoči aplauz divne nikšičke publike”, naglasio Gajović.

“ Predstava se tiče  današnjice, svega negativnog što donose društvene mreže i mediji, o čemu svjedoči kraj predstave koji je jako potresan“, istakla je Maja Stojanović.

Scenografiju potpisuje Vesna Sušić, kostimografiju Margareta Šobot, a muziku su uradili bendovi “Autogeni trening” i “Azilanti”.

Produkcija i autorski tim očekuju dug pozorišni život nove predstave, čija premijera je ispraćena sa ozbiljnom pažnjim medija i publike. Prva repriza biće večeras, a tokom oktobra i novembra  planirano je više  izvođenja.

Jovan Džodžo

foto: Nikšićko pozorište

video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA