(VIDEO) Premijera predstave „Heroj nacije“ 18. septembra

Prije par dana u Nikšićkom pozorištu počele su probe na inscenaciji predstave „Heroj nacije“. Riječ je o novom produkcijskom poduhvatu gradskog teatra, u kome glumce iz zemlje i regiona kroz kreativni proces vodi poznati srpski reditelj Milan Nešković. Kako je istaknuto na press konferenciji upriličenoj povodom početka incsenacije pozorišnog komada proizašlog iz pera dramaturga Ivana Lalića, Heroj nacije će premijeru imati 18. septembra.

Ekipa mala, ali odabrana ima na raspolaganju nepunih mjesec da na daskama koje život znače postave dramski komad „Heroj nacije“, koji po tekstu Ivana M. Lalića režira Milan Nešković. Reditelj iz Srbije i univerzitetski profesor čija teatrografija svjedoči o njegovom bogatom iskustvu u radu u pozorištu i na filmu istakao je da ne sumnja u uspjeh nove predstave Nikšićkog pozorišta, s obzirom na činjenicu da su u glumačkom ansamblu profesionalci sa kojima je već sarađivao i u koje ima puno povjerenje.

U biti predstava „Heroj nacije“ tretira ulogu medija u savremenim, društvenim procesima kroz dramski prikaz dešavanja unutar jedne disfunkcionalne porodice.

„Moj fokus ovog komada jeste kako ustvari neki spoljni faktori, pa makar to bili i mediji, utiču na to da može da dođe do raspada jedne građanske porodice“, pojašnjava Nešković.

U predstavi, pored kolega iz ansambla Nikšićkog pozorišta, uloge tumače i gostujući glumci, Vladan Gajović, Biljana Keskenović i Ljubomir Bandović.

„Mislim da ćemo da napravimo značajnu predstavu koja će biti duhovita i koja će svojim sadržajem privući i animirati publiku, tako da imamo pred sobom dobar sadržaj na papiru, dovoljno smo iskusni i dovoljno smo, valjda, i pametni da se ne radi o nama, nego da se radi o samoj predstavi, nadam se na zadovoljstvo svih“, kazao je Bandović.

Glumački ansambl upotpunjuje publici već dobro poznat glumački par – Maja Stojanović i Stevan Vuković.

„Mislim da imamo sve stvari na stolu, od samog zanimljivog materijala, mislim da na ne fali iskustva što se tiče mojih starijih kolega, ni iskustva, ni znanja, ni vještine da napravimo jednu predstavu kojoj će se publika radovati i mene naročito raduje što je to sam početak sezone i nekako sam prepun entuzijazma da uđem u ovu sezonu na pravi način. Imamo, čini mi se, neki lijep vremenski rok od nekih mjesec dana da napravimo predstavu. Radimo intenzivno. Na samim probama, čini mi se, nekako se energetski lijepo poklapamo. Ja sam, evo, upravo izašao iz procesa rada sa Milanom…vrlo mi je zanimljivo, vrlo uzbudljivo. Mislim da sami likovi nude pregršt materijala i prostora koji moramo da osvojimo, a da se svi zajedno i kolektivno radujemo tom prostoru i toj igri“, istako je Vuković.

Scenografiju i kostimografiju nove predstave Nikšićkog pozorišta, čija je premijera najavljena za 18. septembar, potpisuju Vesna Sušić i Margareta Šabot.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA