(VIDEO) Predstavljeno izdanje “Istorija Crne Gore” Františeka Šisteka

U Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Podgorice predstavljeno izdanje Matice crnogorske „Istorija Crne Gore“ Františeka Šisteka, akademika i istoričara iz Češke.

Knjiga „Istorija Crne Gore“ objavljena je 2017. godine u ediciji „Istorija država“ izdavačke kuće Lidove novine iz Praga. Štivo, koje je sa češkog jezika preveo književnik i prevodilac Adin Ljuca, predstavlja sintezu prošlosti Crne Gore od praistorije do ulaska u NATO 2017. godine. Autor František Šistek višedecenijskim izučavanjem prošlosti i sadašnjosti Crne Gore, umnogome je doprinio osnaživanju veža Češke Republike i Crne Gore u oblasti diplomatije, kulture i obrazovanja.

Knjiga sadrži 11 tematskih cjelina, vremenski podijeljenih u poglavlja: praistorija, antički period, srednji vijek, tri se odnose na novi vijek, a šest, najznačajnijih i najzanimljivijih, na period od 1918. do 2017. godine. Autor je obuhvatio geografski prostor savremene Crne Gore i njenu romatničarsko mitološku prošlost, koja je vjekovima dominantna u crnogorskoj istoriografiji.

„Istorija Crne Gore“ je najbolje štivo koje je jedan istoričar – izvanjac napisao o Crnoj Gori. Poseban kvalitet je njen dinamičan i sažet, ali i ne oskudan prikaz najznačajnijih političkih događaja. Šistek ukazuje i na nacionalnu i vjersku raznolikost naše države, analizira odnose sa sujedima, sa Rusijom, u današnjem burnom vremenu, bavi se evropskim intergacijama i prepoznaje sve vrijedno istorjskog pamćenja i bilježenja.

Autor je naglasio ulogu i značaj Matice crnogorske, sa kojom sarađuje više od dvije decenije. Knjiga „Istorija Crne Gore“ je kolektivno djelo – proizvod temeljnih analiza, istraživanja i saradnje sa institucijama koje se bave istraživanjem istorije.

Šistekova knjiga donosi novu, nedovoljno poznatu prošlost Evrope, Balkana i bivše Jugoslavije. Izdanje na češkom jeziku ima 12 poglavlja, jedno više od crnogorskog, koje tretira sadržajne odnose naše države i Češke.
Matica crnogorska uz štivo „Istorija Crne Gore“ objavila je još dvije knjige Františeka Šisteka: “Naša braća na jugu – Češke predstave o Crnoj Gori i Crnogorcima 1830 -2006“ i Narativi o identitetu – izabrane studije iz crnogorske istorije.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA