(VIDEO) Predstavljena knjiga “Puškarnice vječnosti” Nikšićanina Slavka Milića

U svom književnom prvjencu “Puškarnice vječnosti” Slavko Milić ispisao je stranice o kolektivnoj i pojedinačnoj patnji, stradanju svojih predaka Milića iz Bjelica, na ratnim žarištima, o jeziku, običajima, ponašanju i ulozi Crnogorke – heroine, ukazujući na viteške, etičke i druge vrijednosti, autentične za ondašnje društvo.

Slavko Milić radnju knjige priča “Puškarnice vječnosti” zasnovao je na događajima iz prošlosti, nadogradio stvaralačkom imaginacijom i dao čitaocima na uvid vrijeme kolektivne patnje i stradanja Crnogoraca, koji su u periodu vladavine Otomanskog carstva i Balkanskih ratova branili čast i dostojanstvo svoje zemlje, u jednom od najtežih perioda naše teške, ali slavne istorije.

Svaku od 11 semantički zasebnih priča, povezuje istorodan pripovjedački postupak, u kojem je autor ulogu naratora i pamtiše povjerio svom prađedu Stevanu Miliću. Sugestivnim, jezikom predaka, oživljeno je jedno vrijeme, živopisno opisana priroda, događaji i protagonisti.

Cjelovite i povezane priče, bazirane na istorijskim dešavanjima, odlikuje autentičan, narodni jezik i obilje lokalizama, karakterističnih za ondašnje vrijeme, istakla je pjesnikinja Snežana Pejović, koja je pročitala i izvode iz recenzije Marijane Terić.

Slavko Milić dostojan je čuvar sjećanja svog porijekla, poručio je Miloš Kecojević i tradicionalnom zdravicom svom prijatelju čestitao književni prvjenac.

“Puškarnice vječnosti” – personalizovani sublimat proznih priča o hrabrosti, žrtvovanju i zajedništvu bratstva Milić u teškim vremenima izraz je poštovanja prema precima i nasleđu, poručio je autor.

O knjizi je govorio i moderator Ilija Bajović, organizator programa u JU Zahumlje, dok je fragmente iz Milićevog književnog prvjenca kazivao Miro Nikolić, dramski umjetnik.

Mladi guslar Miko Kecojević otpjevao je segment pjesme “Odbrana crkve u Resni 1714. godine“ autora Miloša Kecojevića. Branka Milić Vujović kazivala je stihove iz svoje pjesme posvećene precima.

Slavko Milić, predsjednik Skupštine KZ Vladimir Mijušković, osnivač je i predsjednik Naučnog odbora Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore ”Defendologija”. Objavio je 30 samostalnih naučnih radova i pet priručnika iz raznih oblasti.

Promociju zbirke priča “Puškarnice vječnosti” izdanje KZ Vladimir Mijušković, u okviru repertoara za mart programa Nikšićka kulturna scena, organizovala je JU Zahumlje.

Jovan Džodžo

Foto/video: RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Prilog RTV Nikšić – novinara Jovana Džodža […]

NIKŠIĆ PROGNOZA