(VIDEO) Predstavljena knjiga ‘Krv i med’ Zorana Bognara

U organizaciji Narodne biblioteke „Njegoš“  u Gradskoj kući u Nikšiću 5. aprila ove godine predstavljena je knjiga pjesama „Krv i med“ Zorana Bognara, nagrađivanog i prevođenog pjesnika, proznog pisca, kritičara i esejiste.

Novu  višetematsku  zbirku  pjesama „Krv i med“, zagonetnog i intrigantnog  podnaslova  „111 pjesma o usudu i nafaki Balkana“ Zoran Bognar spakovao je u osam ambivaletnih, poemičnih cjelina, a svaku ponaosob otvara esejistička minijatura. Knjiga je proizvod  višegodišnje  želje da  pjesnički osvijetli prostor Balkana, na kome vjekovima  žive  tri konfesije.

Knjiga pjesama „Krv i med“ ima ponavljajucu numerološku simboliku – tri jedinice u podnaslovu   „111 pjesma o usudu i nafaki Balkana“. Bognar koncizno, dinamično lirski,  lišen rima, retorički povišeno pjeva o onome što ga tišti, ali i  zemlju kojoj pripada. Referiše o porodici, korjenima, izdaji,  istini , ljubavi , ne zaboravljajući istorijske ličnosti i književne junake   antičkog i novog, modernog   vremana.

 U fokusu Bognarove ekspresivne, naglašeno asocijativne i filozofične poezije je čovjek, njegovo unutrašnje biće.

Nagrađena trinaestociklusna zbirka poema „Srbijo mogu li da budem tvoj sin“, uz ostalo, bila je tema razgovora nagrađivanog književnika  i moderatorke programa Ksenije Rakočević.Autor je  na svom primjeru  ukazao na egistencionalne probleme angažovanih  stvaralaca i intelektualaca.

O  Bognarovom književnom stvaralštvu, prevedenom na 26 jezika, objavljeno je više od 250 eseja , kritka i studija. Dobitnik je brojnih mađunarodnih književnih nagrada.

Promociju njegove nove knjige pjesama   „Krv i med“ u okviru programa „Nikšićka kulturna scena“ organizovala je Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA