(VIDEO) U Nikšiću predstavljena knjiga „Aporije politike“

U organizaciji Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića i Nacionalne zajednica Crnogoraca Hrvatske, u hotelu Onogost, predstavljena knjiga „Aporije politike“ autorke Lidije Vukčević-Vučurović.

Eseji Lidije Vukčević-Vučurović probijaju plimu banalnosti i podstiču razmišljanja o stvarnosti u kojoj se pronalazimo ili nepronalazimo. Oni ukazuju i na potrebu očuvanja istine, važne za optanak čovjek, zajednice i države, analiziraju pitanje nastajanja mislećih ljudi, brojne crnogorske paradokse i druga otvorena pitanja.

„Znakovit i asocialan nasov „Aporije politike“ označava prepreku, problem, teško pitanje i izraženo ukazuje na temu crnogorskog identiteta“, naglasila je profesorica Jasmina Nikčević, koja je studiozno govorila o esejističkom stilu, retoričkoj strategiji i književno-estetsko-poetskim vrijednostima knjige.

Knjiga sabira 60 eseja, kolumnističkog karaktera, hronološki objavljivanih u “Kultu”, subotnjem dodatku dnevnih novina “Pobjeda”. Intelektualna, filološka, filozofsko-politička, antropološka i kulturološka promišnjanja, o svakodnevnim, aktuelim temama i fenomenima, proizvod i primjer su znanja i talenta, ozbiljnog iskustva i stanovite životne zrelosti Lidije Vukčević-Vučurović, univerzitetske profesorice i naučnice.

Izabrane eseje čitao je dramski umjetnik Miro Nikolić, moderator promocije, koju su organizovali Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA