(VIDEO) Predstava „Samo pošteno pa ko koga zajebe“ izvedena pred nikšićkom publikom

U prepunoj sali  JU Zahumlje izvedena je premijera predstave „Samo pošteno pa ko koga zajebe“ ili „Osmi smrtni grijeh“ po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, dok su akteri ove moderne groteske glumci: Moamer Kasumović i Omar Bajramspahić.

Predstava „Samo pošteno pa ko koga zajebe“ projekat je novoformiranog teatra OMO, kojeg su, sa željom da našoj pozorišnoj sceni ponude postmoderni izraz, pokrenuli: dramaturg i pisac Nikšićanin Obrad Nenezić i glumci Moamer Kasumović i Omar Bajramspahić iz Bijelog Polja. Slična razmišljanja, stavovi energija zbližili su ih prilikom rada na „Nobelovcima“, u Bijelom Polju, prošle godine. Zajednička energija prelila se u novu predstavu u kojoj svaka scena nosi naslov jednog od sedam smrtnih grijehova i tematski se bavi njima: oholost, pohlepa, razvrat, zavist, proždrljivost, gnijev, i lijenost, dok je osmi smrtni grijeh sam čovjek sa njegovim djelovanjem. Priča je smještena u „Biro za izgubljene stvari i ljude“, podrumu ispod podruma nekog pozorišta, u kom, u ovoj Nenezićevoj duodrami, dominira i provocira osjećaj agorofobije.

Kroz svoju ulogu Matilde u novoj predstavi, Omar Bajramspahić je prokomentarisao strah kao jedan od velikih ljudskih grijehova, osvrnuvši se na saradnju sa Obradom Nenezićem i Moamerom Kasumovićem iz čega se rodio OMO teatar. Sa ovim debitanskim projektom upozoravaju koliko je ljudsko društvo otišlo duboko u grijeh.

Na našu groteksnu realnost i nas same, koji se u takvoj stvarnosti tražimo, služeći se lažnim identitetima, osvrnuo se Moamer Kasumović. U ovoj predstavi i on je čovjek bez identiteta, koji svoju ličnost bezuspješno pokušava da nađe kroz razne likove i kostime.

Scenografiju je uradio Darko Musić, kostime Olivera Eraković, muziku Bobana Dabović Đurić, a dizajn Adela Bajramspahić. Koproducenti, uz OMO teatar, su: Bjelopoljsko pozorište, JU „Zahumlje“ i Centar za kulturu Pljevlja. Predstava će prvu reprizu imati 5. septembra na „Ratkovićevim večerima poezije“.

Premijerom u JU „Zahumlje“ počelа je tradicionalna manifestacija „Septembarski dani kulture“, koja će, proslavljajući praznik Opštine Nikšić, prema najavama organizatora, imati izuzetno bogat, kvalitetan i raznovrstan repertoar sa rekordnim 101 programom.

Senka Čolović Šumić

foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA